IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes изтегля S-Class и EQS заради проблем с мултимедията

Някои от приложенията и функциите на системата MBUX се оказват заплаха за безопасността

Германският производител Mercedes-Benz е принуден да обяви сервизна акция на своите най-луксозни модели – електрическия EQS и новата S-Class, като причината е неизправност на информационно-развлекателната система MBUX.


Mercedes-Benz EQS


В ерата на високите технологии, когато автомобилите имат огромни екрани на информационно-развлекателни системи, въпросът за отклоняване на вниманието на водача става все по-актуален. Използването на допълнителните приложения често е много разсейващо и затова много експерти съветват те са бъдат деактивирани по време на движение.

Именно работата на тези функции и приложения се оказва сериозен проблем за Mercedes и компанията се принуди да вкарва в сервизите си 227 бройки от S-Class и EQS, моделна година 2021. Според документ на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA), проблемът с тях е открит още през ноември, като се оказва, част от тези функции и приложения на MBUX не се деактивират по време на движение.


Mercedes-Benz EQS


Разследването е установило, че на сървъра на Mercedes-Benz е качена неправилна конфигурация, която е инсталирана на превозните средства с активен акаунт „Mercedes me connect“. Това води до проблем с безопасността, ако водачът реши да използва тези функции и приложения по време на движение – не само за самия него, но и за останалите на пътя.

Няма да се налага собствениците на засегнатите автомобили да посещават дилърите, като промяната ще бъде извършена от разстояние, обявиха от Mercedes. И уточниха, че засега няма нито един регистриран инцидент заради проблема с MBUX.

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Момче ( преди 2 години )
    Нали софтуера го правиха в България!
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Христо ( преди 2 години )
    Гледам ги хвалите и си взех една такава за село. Да ви кажа честно, ниво 3 не става. Като и закача ремарке и гази тротоарите, и едно куче прегази. Да я ъпдейтват по-бързо, че иначе пак си връщам магарето. Хем знае и пътя и сутерен е подгряло и тръгва веднага.
  • #3
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Добре де какъв е проблема не разбирам! Моята кола е модел от миналата година и има адаптивен круиз контрол, следене на лентите и куп още неща. Колата ми е от масова марка и не е луксозна. Мога спокойно да пусна волана и тя да ме води в лентата. Има автоматична спирачка, ако се появи някакво препятствие на пътя, като животно, човек или предмет. Така, че къде е проблема да си отклоня погледа за секунда към информационната система? Нали точно затова са тези асистенти да подпомагат водача.
  • #2
    11 rate up comment 5 rate down comment
    Хммм... ( преди 2 години )
    А ако беше Тесла, нямаше да си признае нищо, просто щяха да пуснат новия ъпдейт, да се обновисофтуера на колата и готово!
  • #1
    25 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Петър strikes again. Всъщност Мерцедес няма да изтегля нищо, а ще пусне update от разстояние. Ама така няма как заглавието да е в стил ПИК.