IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да "съживите" акумулатора без зарядно устройство

Тази нестандартна процедура не отнема много време

Има няколко стандартни начина за стартиране на автомобил с изтощен акумулатор в студено време. Всички те обаче предполагат използването на някакъв вид джаджи или устройства. Сега ви разказваме за едно нетипично, народно ноу-хау в тази област.


акумулатор


Ситуацията, когато навън е "е***и студа", а акумулатора е напълно изтощен и не може да стартира двигателя на автомобила, предполага разнообразие от по-нататъшни действия за собственика на автомобила. Най-лесният начин е да извадите акумулатора от колата и да го свържете към зарядното у дома. След няколко часа можете да опитате да го поставите обратно под капака и да опитате да стартирате двигателя отново. Не всеки собственик на лек автомобил обаче има зарядно устройство.

Ето защо, най-разпространеният начин в студено време да запалите кола с изтощен акумулатор, е да намерите колега, който вече е успял да запали двигателя на своята кола и да го помолите да ви даде ток от неговия акумулатора. Но има ситуации, когато наоколо няма нито един работещ двигател - на много километри. Или никой от минаващите шофьори не иска да ви помогне, или пък нямате т.нар. "кабели".

Освен това всички горепосочени методи имат един общ недостатък. Всички те предполагат използването на едно или друго специализирано устройство: "зарядно устройство", проводници за ток и друга кола. Но има и "народен" начин за "съживяване" на батерията - независимо и бързо. Всеки знае, че на студа действителният капацитет и ниво на заряд на акумулатора намаляват, а на топло, напротив, се повишават.


акумулатор


За да стартирате бързо през зимата, просто трябва да загреете батерията. Много е лесно да направите това с ускорени темпове. Сваляте акумулатора, носите го вкъщи и там го потапяте „до кръста“ (за да не намокрите клемите) в леген с гореща вода. Температурата на водата не трябва да е по-висока от 50° C. По-горещата вода може частично да разруши плочите вътре в батерията.

Докато акумулаторът се загрява, е необходимо да се почисти повърхността както на неговите клеми, така и на съвпадащите контактни точки на проводниците на акумулатора в автомобила. След 10 минути можете да излеете още един чайник с вряла вода в легена, така че водата в него да остане топла. И след 20 минути завършвате процедурата, поставяте батерията отново под капака и спокойно стартирате двигателя.

0 от 500
  • #6
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Nqkoi si ( преди 2 години )
    Da drun drun che plqs. Po poleka da ne stane. Iskam da vidq kak se pali dizel s iztoshten i zagrqt v topla voda akumulator
  • #5
    49 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    От прочетеното в статията разбрах, че трябва да сме с годни акумулатори, да имаме зарядно в къщи и кабели в колата. А с легена с топлата вода си загрявам краката и тичам до работа! Верно ли съм разбрал???
  • #4
    13 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    А може и да спреш на "чакмак баир"
  • #3
    27 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Цяла статия отново преписана от руски източник със снимка на Лада за поредната сиромашка идея. Ако не пали колата, бутнете, включете на втора и готово. Ако ще е много студено и ви е слаб акумулаторът, приберете го на топло от вечерта. Но най-добре го сменете или заредете, иначе нищо не правите да го мъкнете и да чакате 20 минути сутрин.
  • #2
    31 rate up comment 1 rate down comment
    Вин ( преди 2 години )
    Първото, което съм чувал от шофьори с опит още от 50-те години беше: преди палене в студено време и съмнение за паднал акумулатор, пускане на късите светлини за 10-15 секунди. Също възбуда останалата енергия.
  • #1
    36 rate up comment 0 rate down comment
    2012 ( преди 2 години )
    И все пак си вземете зарядно , не струва милиони