IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Колата се заключи, а ключът е вътре! Какво да направя?

Няколко съвета за изход от неприятната ситуация

Една от най-неприятните ситуации по време на пътуване с автомобил е вратите да се заключат, а ключът да остане в салона. Това може да се случи по различни причини, но винаги става неочаквано и по правило в неподходящ момент. Понякога шофьорът случайно натиска бутона за централно заключване, докато вади четката за почистване на сняг. И едва, когато затвори врата зад себе си, разбира какво е направил.


заключен автомобил


„Виновници“ за подобна случка може да бъдат деца или домашни любимци, които са в салона. Освен това, някои охранителни системи заключват вратите след известно време, ако запалването не е включено. Въпреки това, не се паникьосвайте, тъй като има много отговори на въпроса „Какво да правя, ако колата се заключи с ключовете вътре?“

Потърсете аварийни служби

Ако навън е горещо, а в затворената кола има малки деца, не губете време - обадете се на спешни служби и потърсете незабавна помощ.

Използвайте резервен ключ

Всички коли би трябвало да имат такъв, но по различни причини при много от тях той липсва. Ако все пак разполагате с него, възползвайте се. Понякога е по-лесно да се приберете вкъщи за дубликат или да помолите някой ви го донесе отколкото да опитате други начини за отваряне на колата.

Влезте през багажника

За всеки случай проверете дали капакът (или вратата) на багажника е затворен. Ако не сте го затръшнали заедно с другите врати, след това, сгъвайки задната седалка отстрани на товарното отделение, ще бъде лесно да влезете в салона на автомобила и да го отворите отвътре.

Обадете се на ключар

Ако телефонът ви не е останал в автомобила заедно с ключовете и се страхувате да счупите или да развалите нещо, докато се опитвате да решите проблема сами, потърсете помощ. В интернет е пълно с обяви за ключари, които са готови бързо да пристигнат и да разрешат проблема ми. Това ще ви струва известна сума пари, но ще се разминете с по-сериозни неприятности.


заключен автомобил


Опитайте се за свалите прозореца

При автомобили, чиито прозорци се свалят с ръчка този механизъм отслабва с времето. Можете са се опитате да натиснете с длани и да дърпате надолу. Когато отворите прозореца, се пресегнете към дръжката на вратата и отворете ключалката.

Използвайте тел или летва

Ако стъклата на колата са електрически и има поне малък процеп на един от прозорците, можете да проврете тънка тел или летва, за да натиснете бутона за спускане на стъклото на вратата или бутона за отключване на ключалката. За да направите това, можете леко да притиснете горния ъгъл на вратата, като поставите метален или дървен клин, увит в парцал (за да не повредите боята на автомобила) в пролуката между нея и тялото.


заключен автомобил


Счупете прозореца

Когато ситуацията не позволява забавяне или не са налични други начини за отваряне на колата с ключовете вътре, остава последният варварски начин - отваряне през счупеното стъкло. Решението е бързо и ефективно, но води до ремонт на машината. Не забравяйте, че всички описани методи за влизане в затворена кола могат да се извършват само по отношение на вашия собствен автомобил. В противен случай това е престъпно деяние.

Тук обаче излиза друг въпрос - „Кой прозорец е най-евтин за счупване?“. Първо, не използвайте юмруци за тази цел, тъй като може да се нараните. Затова потърсете нещо подходящо, като камък или парче желязо са най-подходящи. И второ, подходете разумно към избора на прозорец, който ще счупите. Логичният избор е този с най-малки размери, но то не невинаги е най-евтино. Затова е най-добре да ударите от дясната предна страна, най-малкото защото след това ще трябва да придвижите кола до сервиза и в случай на лошо време през него ще влизат най-малко вода и мръсотия в салона.

Как да избегнем заключването на колата с ключове?

Ако ще излизате от колата за кратко, винаги оставяйте вратата леко открехната или по-добре отворете стъклото на една от вратите. Дори ако ключалките са заключени, можете лесно да прокарате ръката си през пролуката на прозореца, за да отворите машината.

Ако сте закупили употребявана кола само с един ключ, направете дубликат без забавяне. Това ще помогне за решаването на много проблеми в бъдеще, от заключването на колата до загубата на ключа. Поставете резервен ключ за кола в джоба си преди дълги пътувания.

0 от 500
 • #16
  17 rate up comment 0 rate down comment
  Съвет ( преди 1 месец )
  На кола с централно заключване слезе ли шофьорът - ключът стои в джоба му.
 • #15
  3 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Сепуко
 • #14
  1 rate up comment 6 rate down comment
  Сервиз ( преди 1 месец )
  Реален случай - приятелче бачка в автосервиз и пристига разтревожена жена - моля ви направете нещо, колата се заключи а бебето ми е вътре. Отваря й той колата и след малко идват куките. "Ето този човек ми отвори колата без ключ" - посочила го с пръст оная. Хахах!
 • #13
  5 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  По - *** статия не бях чел!
 • #12
  1 rate up comment 1 rate down comment
  Гинка Сланинка ( преди 1 месец )
  Обади се на ключар
 • #11
  14 rate up comment 3 rate down comment
  Пишман Коларов ( преди 1 месец )
  На мен ми се е случвало същото. Един ключар (Аллах да съкрати дните му) реши проблема срещу 200 лв.
 • #10
  2 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  Най доброто решение .Чуваш най евтиното стъкло според самия теб
 • #9
  23 rate up comment 0 rate down comment
  Стоян ( преди 1 месец )
  Да,това е неприятна ситуация.Ще ви кажа как съм я решил аз и слава богу не съм имал никога проблем.Просто си правя резервен ключ за няколко лева(без чип,защото излиза 100+),пробивам му една дупка фи 6 през пластмасата и с болт и крилчата гайка го завивам под бронята на горе долу достъпно място,което само аз си знам.
 • #8
  11 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 1 месец )
  При мен като стана това се обадих на ключар, той донесе една тясна гума с помпичка, успя да я подпъхне под шофьорската врата и започна да помпи с помпичката, гумата се наду и вратата зейна около сантиметър, през тази пролука бръкна с тел със закривен като кука край и с нея стигна до дръжката за отваряне на вратата отвътре, закачи я дръпна я и вратата се отвори, проблема бе че ключа бе в багажника а на S класата задните седарки не падат, че пак с тая кука през дупката за ски успя да го извади.
 • #7
  19 rate up comment 2 rate down comment
  A ( преди 1 месец )
  Това ми се случи на магистралата през нощта. Беше студено. Оставих колата да работи а аз отскочих до храста. Бях по къс ръкав. Връщам се при колата, а тя се самозаключила. Въртях се 5 минути, напъвах врати и прозорци и накрая един камък и готово. Прозореца на задна дясна врата отиде. Оказа се, че той е най скъп.