IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla отива на съд и заради сексуален тормоз

Работничка в основата фабрика на компанията се оплака от „кошмарни условия“

Производителят на електромобили Tesla подлага работничките си на „кошмарни" условия на неистов сексуален тормоз в основната си фабрика във Фриймонт, а надзорните органи обръщат гръб при подаване на жалби от страна на пострадалите. Това става ясно от ново дело, заведено срещу компанията в Калифорния.


Tesla


В иска си 38-годишната Джесика Бараза твърди, че е търпяла „почти ежедневни" подмятания и неуместни докосвания през трите си години във фабриката във Фриймонт, където тя често дава нощни смени. Омъжената майка на две деца твърди, че нейните колеги мъже и правят редовно неуместни предложения, като редовно се отъркват в тялото й, преструвайки се, че това става случайно.

Според Бараза, чашата на търпение е преляла на 28 септември, когато мъж се е шмугнал зад нея и е пъхнал крака си между бедрата й, докато тя излизала обедна почивка. Жената е подала няколко жалби до отдела за човешки ресурси на Tesla, който дори не ги е разгледал. Нещо повече – служители от отдела дори са деактивирали имейл-адреса, на които се подават оплаквания.

В крайна сметка Джесика е завела поредното дело срещу производителя на електромобили, съобщава Washington Post. Никой от Tesla не е коментирал случващото се, като по данни на изданието, шефът на компанията Илон Мъск не е започнат с твърденията за малтретиране на работници във фабриката.

На 4 октомври федералният съд в Сан Франциско нареди на Tesla да плати на Оуен Диас, бивш оператор на асансьор, 136,8 млн долара. Мъжът се оплака от тормоз на расова основа, а компанията в момента обжалва съдебното решение. От Tesla обявиха, че се прави всичко възможно за изкореняване на расовата ненавист и осъждат подобни случаи, но са на мнение, че Диас заслужава не повече от 600 000 долара.

На свой ред Бараза иска както обезщетение, чиято сума не се съобщава, така и наказание за Tesla. Жената е категорична, че изпитва „пост-травматично стресово разстройство", като разполага и със заключение на лекари, които са и препоръчали да напусне работата си.

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Pe60 K1rka7a ( преди 2 години )
    Ох миличката....Как човек да не пусне една сълза за дъртатаалчна глоква...*** то тя горката като разбрала че ансансзорния е барнал джакпота решила че в кърпа са и вързани поне 1 2 милярда че сигурно даже си е мислела че сами ще и се бутаг да и ги предлагат...
  • #5
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Мъск си е човеко мразец, не случайно се стреми да роботизира всичко и да остави хората без работа, за справка новата фабрика в Дойчланд , където отказа да подпише със синдикатите , за да може да издевателства над работниците.
  • #4
    13 rate up comment 3 rate down comment
    Бат Рамбо ( преди 2 години )
    Сега очаквам мъжете от фабриката да осъдят Тесла, че Джесика не им пускалала и отдела за човешки ресурси е игнорирал мераците им.
  • #3
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Carlover ( преди 2 години )
    Все повече се убеждавам, че отношенията на работното място в САЩ като цяло почти не са се променили от времето на дивия запад.
  • #2
    22 rate up comment 2 rate down comment
    Хихи ( преди 2 години )
    Така е! Във фабриката на Тесла работят мъже! Във фабриката на ФВ е само сексуален тормоз от мъже към мъже! И даже нокой не се оплаква!
  • #1
    9 rate up comment 19 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    При робовладелеца Мъск е така!