IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla отвори станциите си за други марки и настана хаос

Електромобилите на повечето компании блокират терминалите

Фактът, че отварянето на станциите Supercharger на Tesla за други електромобили ще предизвика проблеми, свързани с разположението на самите устройства и късите кабели, беше добре известен. Оказва се обаче, че нещата може да се объркат значително, тъй като повечето електромобили на пазара по различни причини не могат да използват зарядните на американския производител.


Tesla зареждане


Пилотен проект в Нидерландия отвори 10 Tesla Supercharger и показа какво всъщност може да се обърка. Компанията на Мъск обяви, че иска да предложи бързо зареждане за всички коли на ток, проблемът с „геометрията“ сериозно ограничава достъпа на повечето модели. И това ще е така, докато Tesla не премине към терминали с нов дизайн или не осигури по-дълги кабели.

Станциите Tesla Superchargers пасват на автомобили Tesla с вход за зареждане в задния ъгъл от страната на водача, но тъй като кабелът е много къс, той изисква паркиране на заден ход. Това означава, че само автомобили със същото местоположение на порта за зареждане (и автомобили с порт за зареждане отпред от страната на пътника, когато паркират напред), ще получат достъп до Supercharger. 


Tesla зареждане
Големите кросоувъри на ток на Audi определено имат пролеми при заставено за зареждане на станциите на Tesla.


Tesla зареждане
Заради мястото на порта за зарежздане Volkswagen ID.3 блокира две станции.

Останалите електромобили, които са мнозинство, ще трябва или да излязат от границите на едно място за паркиране (по различни начини), или да вземат зарядно устройство от друго място, което ще доведе до блокиране на две зарядни. Това става ясно и от снимки, публикувани в Twitter.

Оказва се, че само няколко марки произвеждат електромобили с местоположение на порта за зареждане същото като на Tesla. Това са Peugeot, Citroën, Opel и DS (концерна Stellantis), Polestar и Volvo, както и Hyundai IONIQ Electric. Ако паркират напред, другите съвместими автомобили са Porsche Taycan/Porsche Taycan Cross Turismo, Audi e-tron GT, бъдещото Renault Megane, както и Renault ZOE, Dacia Spring и Honda e. При Nissan Leaf, например, портът за зареждане не е съвместим.


Tesla зареждане
Задната част на Ford Mustang Mach-e определено стърчи доста и така пречи на останалите превозни средства.

Блокирането на станциите за зареждане е сериозен проблем не само за потребителите, но и за компанията. Главният изпълнителен директор на Tesla - Илон Мъск, посочи, че увеличаването на мощността на зареждане има за цел да увеличи скоростта и да намали броя на зарядните. Ако терминалът е блокиран, тогава рентабилността ще бъде засегната. Това означава, че компанията ще запише минимални печалби, но ще разстрои много от своите клиенти. 

Снимки: Twitter

0 от 500
  • #9
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 1 - При 2.50лв гориво на литър, всеки който кара над 1000км в градско на месец, ще предпочете електричка, било то само за в града.
  • #8
    6 rate up comment 0 rate down comment
    pena ( преди 2 години )
    Няколко коли паркирали накриво на напълно празни задядни. Егати хаоса :-D
  • #7
    9 rate up comment 27 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    много елементарна компания какво толкова я превъзнасят
  • #6
    32 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ъ ъ ъъъ електрокари....бай Г*ньо само, чака да прочете заглавие против прогреса и да се изкаже неадекватно. Да си диша 20-годишния дизел и да си го "кара" само в двора.
  • #5
    27 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Отвориха ги пробно, за да преценят как да процедират в бъдеще. Хаус има в главите на хейтърите само.
  • #4
    23 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Еми значи не е за всички а както пише за Пежо-Ситроен, Рено, Волво и моделите Тайкан и Йоник а всички тези заедно с Тесла са сиг поне половината от електромобилите в Европа което не е никак малко
  • #3
    15 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    продавам удължител за зарядни станции на тесла
  • #2
    10 rate up comment 20 rate down comment
    Муахаха ( преди 2 години )
    За "визионер" доста ограничена визия е имал като са проектирали станциите!
  • #1
    17 rate up comment 24 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    И това при 0.1% електрокара в Европа! Ще има смях в залата, ама за някои ще е късно! Карайте си нормалните коли поне още десет години, пък след това ще видим!