IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо Volkswagen назначи овце на работа?

В американския завод на компанията има цели 50 животни

Много хора са заети в автомобилната индустрия по света, но се оказва, че в нея участват и животни. Пример за това е заводът на Volkswagen в САЩ , където работят 4000 души... и стадо от 50 овце.


Volkswagen овце


Колкото и странно да звучи, животните не са там за красота, а наистина участват в работния процес. В случая овцете са заети със сектора за слънчева енергия, който беше открит през 2013 година. Тогава заводът на германския производител в Чатануга (Тенеси) беше оборудван със слънчеви панели, като общо 33 600 модула са поставени на полето и осигуряват 9,5 мегавата, което е около 12,5% от нужната на предприятието електроенергия.

Полето, на което стоят батериите, е засято с трева, а това предотвратява ерозията. Но пък ако батериите бъдат засегнати, то ще се наложи ремонт. Затова и тревата трябва се коси, за да не блокира светлината от слънцето, която засяга устройствата. Тук на помощ идва овцете, които се грижат това да не стане.


Volkswagen овце


„Пасенето на овце е ефективен и икономичен начин за контрол на растителността и свеждане до минимум на рисковете от ерозия. Овцете ядат трева и я тъпчат“, обяснява ръководителят на проекта Лоран Шаленбергер.

Едно от основните предимства на животните е, че скубят трева дори на труднодостъпни места, а също и естествено наторяват полето. Козите, например, не са подходящи за такава работа, тъй като тези животни обичат да се катерят по слънчевите панели, а също и да дъвчат жици.

0 от 500
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Идея ( преди 2 години )
    Като свършат овцете...Да назначат тапири
  • #3
    14 rate up comment 5 rate down comment
    Бат Рамбо ( преди 2 години )
    Каквито клиентите такива и работниците.
  • #2
    22 rate up comment 1 rate down comment
    Carlover ( преди 2 години )
    Нито е по-технологично, нито по-контролируемо.По-евтино е. Няма нужда от човешки труд, косачки и тримери, нито от автоматизирани машини и съоръжения и периодичната им поддръжка.Животните се изхранват, а терена се поддържа. А когато наистина има нужда от цялостна аграрна поддръжка на терена, тя се извършва много по-рядко. Разходите са сведени до минимум.Не оставайте с впечатление, че причините или целите на една корпорация и собствениците й са базирани на нещо различно от пари.
  • #1
    11 rate up comment 4 rate down comment
    то в сащите ... ( преди 2 години )
    е все едно дали ще назначиш овце, крави или хамериканци!