IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Защо Volkswagen назначи овце на работа?

В американския завод на компанията има цели 50 животни

Много хора са заети в автомобилната индустрия по света, но се оказва, че в нея участват и животни. Пример за това е заводът на Volkswagen в САЩ , където работят 4000 души... и стадо от 50 овце.


Volkswagen овце


Колкото и странно да звучи, животните не са там за красота, а наистина участват в работния процес. В случая овцете са заети със сектора за слънчева енергия, който беше открит през 2013 година. Тогава заводът на германския производител в Чатануга (Тенеси) беше оборудван със слънчеви панели, като общо 33 600 модула са поставени на полето и осигуряват 9,5 мегавата, което е около 12,5% от нужната на предприятието електроенергия.

Полето, на което стоят батериите, е засято с трева, а това предотвратява ерозията. Но пък ако батериите бъдат засегнати, то ще се наложи ремонт. Затова и тревата трябва се коси, за да не блокира светлината от слънцето, която засяга устройствата. Тук на помощ идва овцете, които се грижат това да не стане.


Volkswagen овце


„Пасенето на овце е ефективен и икономичен начин за контрол на растителността и свеждане до минимум на рисковете от ерозия. Овцете ядат трева и я тъпчат“, обяснява ръководителят на проекта Лоран Шаленбергер.

Едно от основните предимства на животните е, че скубят трева дори на труднодостъпни места, а също и естествено наторяват полето. Козите, например, не са подходящи за такава работа, тъй като тези животни обичат да се катерят по слънчевите панели, а също и да дъвчат жици.

0 от 500
 • #8
  2 rate up comment 0 rate down comment
  Идея ( преди 2 месеца )
  Като свършат овцете...Да назначат тапири
 • #7
  5 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  А иначе това не е прецедент. На практика не се инсталират овце, за да косят тревата на фотоволтаиците, а се инсталират фотоволтаици на пасищата на овцете, за да се повиши добива на трева, защото фотоволтаиците и пазят сянка и я държат свежа в жегите. Освен това пазят сянка и на самите овце. Фотоволтаици се инсталират и върху други култури, като им повишават добивите и намаляват нуждата от поливане. Има проучвания, че дори в пустинята под фотоволтаиците може да се засади трева и да оцелее
 • #6
  3 rate up comment 2 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  В случая са инсталирали овце в ролята на косачки покрай фотоволтаиците, защото гениалната инженерна мисъл на Volkswagen са инсталирали самите фотоволтаици плътно до земята и хем не могат да косят с тример защото може да хвърли някое камъче по панелите и да ги счупи, хем дори тревата засенчва панелите и не могат да произвеждат. Погледнете който и да е фотоволтаичен парк в България. Долния край на панелите е поне на метър от земята и няма такива проблеми.
 • #5
  14 rate up comment 4 rate down comment
  Бат Рамбо ( преди 2 месеца )
  Каквито клиентите такива и работниците.
 • #4
  22 rate up comment 0 rate down comment
  Carlover ( преди 2 месеца )
  Нито е по-технологично, нито по-контролируемо.По-евтино е. Няма нужда от човешки труд, косачки и тримери, нито от автоматизирани машини и съоръжения и периодичната им поддръжка.Животните се изхранват, а терена се поддържа. А когато наистина има нужда от цялостна аграрна поддръжка на терена, тя се извършва много по-рядко. Разходите са сведени до минимум.Не оставайте с впечатление, че причините или целите на една корпорация и собствениците й са базирани на нещо различно от пари.
 • #3
  8 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Те винаги такива са работили там. А в GM - производни на инцест и крави същества
 • #2
  10 rate up comment 4 rate down comment
  то в сащите ... ( преди 2 месеца )
  е все едно дали ще назначиш овце, крави или хамериканци!
 • #1
  10 rate up comment 6 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Извода е, че във Wv овцете вършат най-важната работа. Поддържат соларните панели. Представете си кога ще минат на ток. Може би ако наемат маймуни конструктори и учени крави ще започнат да произвеждат малко по human&earth-friendly автомобили?