IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Електромобилите на BMW ще зареждат ток от оборски тор

Баварците търсят нови начини за намаляване на парниковите газове

Подразделението на BMW в Северна Америка ще използва тор от кравеферма за генериране на зелено електричество. Това разкри компанията при представяне на новия си партньор – фермата Bar 20 от калифорнийското градче Керман.


BMW


На територията на фермата има биореактор от ново поколение, способен да улавя излъчения от оборския тор метан и да го превръща в чиста енергия без изгаряне. Конструкцията на биореактора, в случая анаеробна (без подаване на кислород), е дело на компанията California Bioenergy.

Принципът на действие е прост и се основава на процеса на метанова ферментация, която в опростена форма изглежда така – първо, биомасата, постъпваща в реактора под въздействието на бактерии,се превръща в метан, вода и въглероден диоксид, а след това биогазът се филтрира и се прехвърля към горивните клетки, където чистият водород се извлича от него чрез парно преобразуване.

Това обаче не означава, че този метод е напълно безвреден за околната среда, тъй като при този процес се произвежда малко количество парникови газове (той е много по-малко, отколкото при изгаряне на въглеводороди). Въпреки това, в BMW смятат, че като улавят метана и го превръщат в чисто електричество, компанията ще компенсира напълно въглеродния си отпечатък.

Освен това, заводът за млечни продукти Bar 20 произвежда два пъти повече електроенергия от конвенционалните генератори за същия обем газ. А материалът, усвоен в биореактора, може да се използва допълнително като тор. Изчислено е, че намаляването на емисиите на метан, съчетано с производството на зелено електричество, води до намаляване на емисиите на въглероден диоксид, еквивалентно на зареждане на повече от 17 000 електрически превозни средства на година.

Проектът е насочен основно към намаляване на зависимостта от изкопаеми горива, но също така ще допринесе за подобряване на качеството на въздуха в Северна и Централна Калифорния, казват още от BMW.

Снимка: BMW

0 от 500
 • #8
  0 rate up comment 0 rate down comment
  3-фазния ( преди 2 месеца )
  А престоят на оборската тор се случва в място, наречено лaйнapник ;) Някога в Пловдив имаше дървени сайванти по ъглите на улиците, където се събираше торта от конете и като караш бясно колело и не вземеш завоя баам вътре! Еко та дрънка! Сега коне по улиците няма. И колите с гърнета ще ги последват.
 • #7
  2 rate up comment 0 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  най после един селянин да ни обясни защо оборската тор трябва да престои и след това да се използва за наторяване а в много места по света се ползва за отопление на домакинства в отдалечени от цивилизацията общности
 • #6
  6 rate up comment 1 rate down comment
  Ш'Минтирит ( преди 2 месеца )
  Браво минтири тинтири, имаш напредък. Много по-добре е да питаш за неща, които не разбираш, отколкото да даваш грешни, но пък категорични мнения! Съвсем искрено те поздравявам и ще ти отговоря без подигравки. Пресните фекалии не могат да се ползват за тор. За да станат на оборски тор те трябва да ферментират, като при този процес се отделя метан, който е много по вреден парников газ. Този метан се събира и изгаря в когенератор, като се произвежда ток и топлина едновременно с КПД >90%.
 • #5
  2 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  нов смисъл за "бавен смърдящ варел"
 • #4
  1 rate up comment 2 rate down comment
  хаха ( преди 2 месеца )
  тоя тоя тор преди да излезе що газове са излезнали къде са зелените
 • #3
  4 rate up comment 1 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  шминтири, това не е ли по твоята част? ама явно по химия гониш минус безкрайност
 • #2
  9 rate up comment 4 rate down comment
  анонимен ( преди 2 месеца )
  Преди години, когато нямаше толкова зелени талибани, оборската тор се изполваше за наторяване на ниви с цел обогатяване на почвата :-) сега за био гориво. Еми розово ЕКО бъдеще, химия в храната, но пък кравите които отделят яко метан, ще с****т 24/24 че да си захрнаваме еко чистите кошници.. Това ако не е пародия..
 • #1
  6 rate up comment 9 rate down comment
  Тинтири-минтири ( преди 2 месеца )
  Освен, че ще разчитат на попърдяване нещо не ми стана ясно как точно метана става на електричество, че па и чисто такова...? ПАРНО преобразуване предполага топлина, тоест енергия... малко нещо нищо не разбрах освен, че щели да газят в л***та, което не е ново с тоя дизайн на "чистите" баварки