IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо Tesla е най-правилният партньор на Ferrari?

Тихата революция в Маранело може да крие някои изненади

„Решението ни е да създаваме партньорства. Трябва да се съсредоточим върху областите, в които искаме да се отличим, и след това да развиваме останалото с партньорства“. Така Бенедето Виня, новият главен изпълнителен директор на Ferrari, отговори на тези, които на последното събрание на инвеститорите изразиха опасения за предстоящото преминаване към електромобили.


Ferrari  - Tesla


Исторически погледнато във Ferrari никога не са има партньори, а само външни доставчици. Светът обаче се променя, а екологичният преход ще накара компанията да захвърли, всичко което е на правила за последните 60 години. Това се отнася най-вече за гениалните двигатели с 6, 8 и 12 цилиндъра, които отдавна са влезли в митологията. И ако идеята Tesla да бъде „правилният партньор“ ви смущава, нека да да погледнем нещата от друг ъгъл.

Като начало е добре да се очертае степента на предизвикателството. Създаването на добър електрически автомобил изисква инвестиции, технологии и капацитет за иновации, които големите имена в автомобилна индустрия се борят да намерят. Направата на електрическа суперкола е още по-сложна, защото тя не само трябва да предлага невероятно поведение на пътя, но и да премахне проблема с допълнителното тегло заради батериите, които, освен това, имат склонност да прегряват.


Ferrari V12


Ако тази „електрическа суперкола“ бъде достойна да носи емблемата със скачащ кон на капака, летвата се вдига още повече. И ако технологиите могат да бъдат купени с пари, времето няма как да бъде компенсирано. В случая става дума за времето за експериментиране и допускане на грешки, докато бъдат открити онези технически решения, които ще направят разликата от автомобилите на другите производители.

Британците имат един термин Learning by doing (учение в движение), който обяснява (отчасти) предимството на Tesla. Компанията започна да произвежда електрически автомобили преди повече от 10 години, доста преди останалите. И ако приемем, че Ferrari е марката на върха в автомобилната индустрия и тя няма право на грешки или компромиси, е повече от очевидно, че ке трябва да ускори прехода, тъй като има на разположение само 14 години.


Porsche Taycan


Конкурент като Porsche, например, вече направи първия си електромобил – Taycan, като го продава повече от година. В същото време първата кола на ток на Ferrari ще бъде представена през 2025 година, като дотогава Porsche ще е пуснал още 3 електрически модела. Освен това, Rimac Automobili (хърватската компания, в която германците имат сериозно участие) купи Bugatti и доставя технологиите си и на други производители.

В Маранело са наясно, че сериозно закъсняват и предприемат контрамерки, които в много отношения са революционни. Като начало това беше изборът на Бенедето Виня за главен изпълнителен директор. Той е физик и изобретател, който отлично познава високите технологии, но няма опит в автомобилна компания. Освен това, Ferrari обяви сътрудничество с компанията LoveForm на бившия главен дизайнер на Aplle – Джони Ив, който ще нарисува електрическите модели на марката. А това също отнема доста време – нещо, с което италианците не разполагат.


Tesla


Затова и напълно логично изглежда привличането на Tesla като възможно най-добрия партньор в подобен проект. Това не само ще ускори процеса, но ще гарантира и успеха му. Компанията на Илон Мъск изпреварва всички в разработката на батерии и е на път да предложи решения, които биха били функционални и за високопроизводителни автомобили. На първо място, новите клетки XXL 4680, които ще гарантират много по-висока енергийна плътност и възможност за интегриране на батерия със структурна функционалност.

Другата сила на калифорнийците е ноу-хауто в разработването на софтуер, което е от решаващо значение както за управлението на батерията, така и за създаването на екосистема за шофиране и притежаване. А това е много важно за Ferrari...

Източник: Motor1


0 от 500
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Кристиан Борисов ( преди 2 години )
    Абе какво са им виновни автомобилите бе? Това е пълна пунта мара! Защо първо не спрете дизеловите локомотиви и военните машини дето чадят като мазутни барутници или реактивните самолети които действително разкъсват озоновия слой пък после ми взимайте мерки за автомобилната индустрия която почти няма дял в измисленото замърсяване! Нещо гнило се случва и то исторически голямо в глобален мащаб с този COVID-19 и електрифицирането на автомобилите ...
  • #6
    3 rate up comment 8 rate down comment
    ТИСЛЪ ( преди 2 години )
    тислътъ 1ствено може да се сравнява с дачия по интериорен "финес" и "комфорт"; аеродинамиката на тислътъ е динамична - изразява се в падащи по време на движение зле закрепени брони и др. елементи от каросерията; сигурността на тислътъ се проявява в сигурно и бързо самозапалване и изгаряне, поняко и по време на движение ...
  • #5
    8 rate up comment 8 rate down comment
    TSLA ( преди 2 години )
    Ferrari e икона на XX в. Вече сме XXI. Най-добрите специалисти по материалознание и изкуствен интелект работят в Тесла-1ственият едромащабен производител от последния век, след Крайслер; 1ственият, който си прави сам седалките и без зони с повишено налягане, по-удобни от Майбах. 1ствените с цялостни отливки на половин шаси, със сонар, виждащ през метал и с най-голямото парче стъкло (Model X), с термо-система OCTOVALVE, с ротори с карбонова обвивка (Plaid), най-сигурните, бързи и аеродинами. коли
  • #4
    14 rate up comment 4 rate down comment
    тц тц ( преди 2 години )
    Ферари без истинския звук на Ферари не е Ферари!
  • #3
    3 rate up comment 2 rate down comment
    До 3 ( преди 2 години )
    Ако бяха на Панасоник, щеше шефа на Панасоник да ги представя, а не Мъск! Не мислиш ли?
  • #2
    0 rate up comment 4 rate down comment
    112 ( преди 2 години )
    Айде само да ги произвежда а! Не сте много в час ....
  • #1
    11 rate up comment 2 rate down comment
    До 1 ( преди 2 години )
    Технологиите на батериите са Тесла, Панасоник само ги произвежда!