IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota официално представи електрическия аналог на RAV4

Кросоувърът bZ4X ще се предлага в Европа с два варианта на задвижване

Японският производител Toyota представи новия си бранд за електрически превозни средства bZ (Beyond Zero), като първият модел в него е кросоувърът Toyota bZ4X, чиито характеристики вече са известни.


Toyota bZ4X


Пускането на подмарката bZ е допълнителен ангажимент от Toyota да направи електромобилите по-популярни и достъпни за всички, категорични са от компанията. Новият bZ4X разполага с богато технологично оборудване, поддържано от специална платформа e-TNGA, която е за 100% електрически модели.

В салона на кросоувъра има достатъчно място за петима възрастни пътници, като се залага на меки на допир висококачествени материали. Приборният панел е изцяло цифров, като разполага със 7-инчов екран. Това ще позволи достъп до информационно-развлекателната система на Toyota за множество цифрови онлайн-услуги.


Toyota bZ4X


Отличителна черта на кросоувъра е покривът със соларен панел за презареждане на батерията. Той може да съхранява достатъчно енергия през цялата година, за да измине допълнителни 1800 км.

Базовата Toyota bZ4X е със задвижване на предната ос, където има електромотор, който произвежда 204 к.с. и 265 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 8,4 секунди, а максималната скорост е 160 км/ч. Версията със задвижване на четирите колела е с по един мотор на всяка ос и развива 218 к.с. и 336 Нм, като ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,7 секунди.

Още снимки на електрическия кросоувър - вижте в галерията:

В двата случая литиево-йонната батерия е с капацитет от 71,4 кВт/ч, който позволява пробег от едно зареждане до 450 км според цикъла WLTP. Европейската премиера на кросоувъра е на 2 декември, като тогава ще започне и приема на онлайн-поръчки. Стартът на продажбите е планиран за 2022 година.

Снимки: Toyota

0 от 500