IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota официално представи електрическия аналог на RAV4

Кросоувърът bZ4X ще се предлага в Европа с два варианта на задвижване

Японският производител Toyota представи новия си бранд за електрически превозни средства bZ (Beyond Zero), като първият модел в него е кросоувърът Toyota bZ4X, чиито характеристики вече са известни.


Toyota bZ4X


Пускането на подмарката bZ е допълнителен ангажимент от Toyota да направи електромобилите по-популярни и достъпни за всички, категорични са от компанията. Новият bZ4X разполага с богато технологично оборудване, поддържано от специална платформа e-TNGA, която е за 100% електрически модели.

В салона на кросоувъра има достатъчно място за петима възрастни пътници, като се залага на меки на допир висококачествени материали. Приборният панел е изцяло цифров, като разполага със 7-инчов екран. Това ще позволи достъп до информационно-развлекателната система на Toyota за множество цифрови онлайн-услуги.


Toyota bZ4X


Отличителна черта на кросоувъра е покривът със соларен панел за презареждане на батерията. Той може да съхранява достатъчно енергия през цялата година, за да измине допълнителни 1800 км.

Базовата Toyota bZ4X е със задвижване на предната ос, където има електромотор, който произвежда 204 к.с. и 265 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 8,4 секунди, а максималната скорост е 160 км/ч. Версията със задвижване на четирите колела е с по един мотор на всяка ос и развива 218 к.с. и 336 Нм, като ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,7 секунди.

Още снимки на електрическия кросоувър - вижте в галерията:

В двата случая литиево-йонната батерия е с капацитет от 71,4 кВт/ч, който позволява пробег от едно зареждане до 450 км според цикъла WLTP. Европейската премиера на кросоувъра е на 2 декември, като тогава ще започне и приема на онлайн-поръчки. Стартът на продажбите е планиран за 2022 година.

Снимки: Toyota

0 от 500
  • #11
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Добре ( преди 2 години )
    Адмирации за двата електромотора (кола на ток с предно не е гот), обаче преден багажник нямаме. А американците дори с 3 електромотора (Model S Plaid) - имат ;)
  • #10
    13 rate up comment 11 rate down comment
    Петко ( преди 2 години )
    Е по-грозно защо не го направиха това сув-че?
  • #9
    15 rate up comment 17 rate down comment
    до анонинем ( преди 2 години )
    Тойота имат електрическа RAV4 от преди 10 години ... 5000 бройки за САЩ. От 3 години пройзвеждат Lexus UX изцяло електрически за китайският пазар.Те са го казали много точно и ясно - за пройзводството на един електромобил, отиват ресурси колкото за 100 хибридни. 1 хибриден автомобил, до 200км е екологичен поне колкото един електромобил!!!Относно новите батерии на Тойтоа - ще се пуснат в следващите хибриди, който ще излезна до 3г. Аман от ***, разбирачи, фенове на TDI и добър мат` ...
  • #8
    14 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Т`ва много грозно, бе!
  • #7
    15 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Крайно време беше. Много скоро Тесла няма да остави място за отровни съндъци с ДВГ на пазара. Който иска да продава нови автомобили до 2-3 години - на ток или фалит.
  • #6
    13 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тази тойота чаках. Стига сме се тровили с трошки с ауспух.
  • #5
    14 rate up comment 4 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Тва е построено за имидж!
  • #4
    8 rate up comment 14 rate down comment
    1111 ( преди 2 години )
    Тойота, ще направи качествен и стилен електромобил, с твърдотелни батерии но ще го пуснат за продажба като Лексъс. Явно е че японците не сенапъват за дял от 20%-я пазар на електромобили а гледат към 80% на конвенционалните коли, поне засега!
  • #3
    8 rate up comment 9 rate down comment
    z8 ( преди 2 години )
    какво стана с твърдотелната батерия,нали щеше да е революция този автомобил
  • #2
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Пак бива най-вече зависи цената каква ще е