IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първият ултраавтомобил в света най-после е готов... и идва от Гърция

Чудовищният Chaos ще има 3000 коня и 12 милиона евро цена. Премиерата е през ноември

Чували сте за суперавтомобили и за хиперавтомобили. Но само след месец ще се появи и първият "ултраавтомобил" в света - чудовищна спортна машина с над 3000 конски сили мощност и с умопомрачителна цена. А най-куриозното е, че тя ще дойде не от Италия, Германия или Япония, традиционните суперсили в автомобилостроенето, а от... съседна Гърция.
 
  
Chaos
  
  
Спирос Панопулос, създателят на въпросния ултраавтомобил, най-после обяви официално, че проектът му е напълно готов и официалната премиера ще се състои още през ноември. Колата ще се нарича Chaos и ще има две версии - "базова", с 2000 конски сили мощност и с цена около 5.5 милиона евро, и върхова, с над 3000 коня, при която цената може да достигне 12.4 милиона евро. Компанията вече е получила първата си поръчка и ще достави първата бройка от Chaos още в началото на 2022 година. Панопулос признава, че планирал това да стане на автосалона в Женева, но след поредното му отлагане решил сам да организира премиерата.
 
 
Спирос Панопулос, Chaos
  
  
Най-изумителното е, че чудовищната мощност на бъдещия автомобил не е постигната с електромотори и батерии - Chaos е бензинов, макар и да използва по думите на създателя му множество технологии, невиждани до момента в индустрията.

Всичко това, добавено към гръцкия произход на автомобила, би ни навело на сериозни съмнения, стига името на Панопулос да не бе достатъчно познато. Роденият през 1978 инженер от двайсетина години е доставчик на специализирани компоненти за суперколи на марки като Lamborghini и McLaren, както и за военния сектор. Панопулос има патенти за над 30 иновативни решения, като нови алуминиеви сплави за двигателни блокове, берилиеви сплави за високопроизводители турбокомпресори и прочие.
 
  
Chaos
   
    
До момента той е разработил Chaos само със собствени инвестиции, но признава, че е договорил банков кредит, за да построи фабриката за серийното производство. "Това не е състезателен автомобил, а кола за всеки ден, напълно легална по улиците", подчертава той. И обещава това производство да си остане изцяло в Гърция.
  
  
Още снимки на ултравтомобила вижте в ГАЛЕРИЯТА:

0 от 500
  • #5
    20 rate up comment 10 rate down comment
    Петко ( преди 2 години )
    Защото това ще го паркираш в гаража и като решиш ще излезеш да покараш на някоя писта. Дали сега, дали след 5 години или след 20 или пък 30, все тая, слагаш бензин и изчезваш. А няколко поколения електрички ще са вече на линията за разкомплектоване. Електричките имат срок на годност, заминават ли батерии, заминава ти и колата. Колите с двг могат да си стоят, колкото си искаш.
  • #4
    10 rate up comment 25 rate down comment
    Tesla ( преди 2 години )
    И за какво ги правят тези неадекватни трошки с ДВГ за по няколко милиона, при положение, че Tesla Plaid ги слага в малкия си джоб за 100К.
  • #3
    15 rate up comment 15 rate down comment
    Бат Рамбо ( преди 2 години )
    Пълни глупости. Направил едни чертежи и поканил журналисти.
  • #2
    31 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    3000 кс в кола за всеки ден, да ходиш на пазар, супер идея.
  • #1
    29 rate up comment 5 rate down comment
    Селянин ( преди 2 години )
    Хипер не е ли повече от Ултра? Аз мисля да изчакам мега или гигаавтомобилите от Малта