IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още една марка отиде в историята

Бразилската Troller Veiculos Especiais произведе последния си автомобил

Един от малкото автомобилни брандове на Бразилия прекрати своето съществуване. В завода на компанията Troller Veiculos Especiais беше произведен последния автомобил на марката. Това е синьо-бял Troller TX4 с автоматична скоростна кутия, като този модел беше представен едва в началото на 2020 година, така че е напълно нов.


Troller T4


Компанията Troller е основана през 1995 година от бизнесмена и инженер Рожерио Фариас, а година по-късно е готов и първият прототип на Troller T4, който
има оригинална конструкция и чужди двигатели. През 1999 година Фариас и партньорите му построяват собствен завод и започват серийно производство. След това се появява пикапът Troller Pantanal, от който са направени само 77 бройки. Всички те са прибрани обратно заради проблем с рамата.

Нещата не вървят добре и през 2007 година компанията е купена от концерна Ford, който по това време се стреми да увеличи присъствието си в Южна Америка. С помощта на американския концерн е подобрено качеството и е увеличено производството, което достига 1100 бройки на месец. През 2014 година излиза второто поколение на Troller T4 (на долната снимка), като то използва агрегати и шаси на пикапа Ford Ranger.


Troller T4


Политиката на Ford обаче се променя и в началото на тази година концернът обяви, че закрива всички свои заводи в Бразилия. Това засегна и Troller, като производството на автомобили беше прекратено, но до края на ноември заводът ще продължи работа, за да направи резерви части за вече произведени автомобили.

Сега без работа остават 470 души, но има и добри новини за фирмата. Към марката Troller вече има интерес от две бразилски компании, които нямат нищо общо с автомобилна индустрия. От Ford обявиха, че няма да продават правата върху бранда и интелектуалната му собственост. Заводът в Бело Оризонте ще бъде продаден, но без марката Troller едва ли някой ще го купи.

Снимки: Ford

0 от 500