IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Челен удар: Tesla Model Y срещу Volkswagen ID.6

В необичайния краш-тест двата електромобила се сблъскаха с 64 км/ч

Противопоставянето на Tesla и Volkswagen става все по-ожесточено, като моделите на двете марки вече водят сериозна борба на пазарите на електромобили. Това накара и китайски експерти да организират любопитен краш-тест между Tesla Model Y и VW ID.6 Crozz, за да се установи, при кой от двата кросоувъра поражения са по-малки.


краш-тест


Електромобилите се сблъскаха фронтално при 50% покритие и скорост от 64 км/ч. Това е равносилно на удар в неподвижно деформируемо препятствие при два пъти по-висока скорост - 128 км/ч.

Резултатите се оказаха доста добри - салоните и на двата електромобила оцеляха, не избухна и пожар, каквито се очакванията при подобен сблъсък. Все пак манекените в салона буквално летяха, като се удряха не само във въздушните възглавници, но и в седалките, вратите и в други елементи.



Вратите от страната на шофьора на Tesla Model Y не можаха да се отворят след сблъсъка, докато при VW ID.6 подобен проблем няма. Акумулаторът на германския автомобил изобщо не пострадал, за разлика от този на американската кола. Като цяло обаче пораженията по двата модела са идентични, така че те явно предоставят еднакво ниво на безопасност.

Снимка и видео: YouTube

0 от 500
  • #49
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Корабокрушенец ( преди 2 години )
    Първо мислете, после пишете. Ако ви е трудно, отворете учебника по физика и прочетете за кинетичната енергия, от какво зависи и т.н.. Преди сблъсъка и двете коли имат кинетична енергия, след удара нямат. Къде отиде тази енергия? Ами ако едната кола е спряла а другата се движи със 64 км/ч, спрялата има ли кинетична енергия? Тоест по малко кинетична енергия трябва да отиде някъде. Колко по малко? Вече трябва да прочетете формулите и да ползвате калкулатор. Пожелавам ви успех с мисленето.
  • #48
    6 rate up comment 4 rate down comment
    бъчваря ( преди 2 години )
    Двата автомобила били еднакво безопасни, а на Тесла не и се отваряла вратата. Тогава отде излизаме?
  • #47
    4 rate up comment 0 rate down comment
    sam ( преди 2 години )
    въй въй колко зазляла работата тук... закони макони физики.. метафизици... много хора има в родината които никога не са играли билярд явно а до логика никога не са стигали за да я развият
  • #46
    1 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    то колко енергия има не е проблем ако може конструкцията да я поеме което става от допълнителните греди явно в китайският завод на теслъ пестят от материали както се вижда в кашкавалените греди
  • #45
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Въпроса е трети че за много пари фв е с малък пробег а за ел кола другото няма значение
  • #44
    13 rate up comment 2 rate down comment
    А ако се бяха подпал ( преди 2 години )
    Голямо дъвкане става тук за скоростта на сблъсъка а най-важното поне за мен се пропуска-шофьорската врата при тЕслата след сблъсъка не е могла да се отвори!!! При теста очудващо не е имало пожар но при катастрофа с подпалване+блокирала врата,шофьора ще умре в адски мъки...
  • #43
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Бай Гошо ( преди 2 години )
    Като оставим настрана споровете между физиците, удара е сериозен но напредъкът в безопасността е очевиден (особено за автомобили сглобявани в Китай). Все пак шофирайте разумно.
  • #42
    8 rate up comment 4 rate down comment
    abc ( преди 2 години )
    Ако двата автомобила са еднакви и се ударят с една и съща скорост, еквивалента е като при удар в стена на само единия с неговата си скорост. Т.е. не се събират скоростите, както си мислят умниците. За невярващите може да си намерите серийката на митбъстерс по точно този въпрос. А ако не разбирате защо това е така, проблема си е при вас.Другата любима тема ми е когато някой се изцепи, че алтернатора така и така се върти и тока от него е "безплатен" и разхода не се променя от ел.консуматорите.
  • #41
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    ей, разбирачите, може ли да сте толкова смотани????? кинетичната енергия зависи от скоростта и от масата, *** народ ....
  • #40
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Кой говори за стена, целия спор тръгна от това дали в мига на сблъсъка общата скорост е била 128км.ч или 64км.ч.къде отидохте на стена? Спора е дали ако единия обект, в случая едната кола е в покой а другата я блъска с 64км. е едно и ссщто като това двете да се движат с по 64км.ч и да се сблъскат, отговора естествено е НЕ, обаче човека не го разбира и казва че е едо и също. Енергията при сблъсъка е двойно по-голяма от там и пораженията. Проста физика, ама трябва и интелект да го осъзнае.