IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Правнукът на Фердинанд Порше е готов с електрическия конкурент на 911

Купето Piech Automotive GT EV ще излезе на пазара през 2024 година

Ако името Пийх (Piëch) ви се струва познато, то най-вероятно го свързвате с бившия шеф на Volkswagen Group и правнук на Фердинанд Порше Фердинанд Пийх. Сега, на автомобилната сцена излиза Тони Пийх - синът на починалия през 2019 година "автомобилен патриарх", който основа компанията Piëch Automotive в Швейцария преди няколко години.


Piech Automotive GT EV


На автомобилния салон в Женева през 2019 година, Piëch Automotive представи концепцията Mark Zero за електрическо спортно купе, а сега разработките явно са напреднали до почти финална фаза. И компанията пусна изображения и информация за бъдещия сериен модел, който засега носи името Piech Automotive GT EV. И да, машината напомня по доста неща за Porsche 911. Но има и разлики, и то съществени.

С дължина от 4,43 метра, ширина от 1,99 и височина от 1,25 метра, електрическият Piech има сходни пропорции с тези на Porsche 911 (който е с дължина от 4,52 м). Визията на машината, обаче, напомня по някои детайли и на гран турърите на Aston Martin и по-конкретно по дизайна и разположението на светлините. Както при повечето спортни коли с конвенционален двигател, предният капак е доста издължен, а задницата на новия претендент е със скосен капак, семпли линии и атрактивни стопове с С-образен дизайн.


Piech Automotive GT EV


Швейцарската суперкола ще е оборудвана с три електромотора, всеки с мощност от 150 киловата, като съвкупната тяга ще е 612 конски сили (450 kW). Два от електрическите двигатели ще са на задния мост, а един ще е на предния. Агрегатите ще бъдат захранвани от акумулаторен блок с капацитет 75 киловатчаса, който ще се доставя от китайския производител Desten по спецификации на Piech Automotive.

Батерията ще може да се "пълни до 80 процента само за 8 минути, а при пълен капацитет ще позволява пробег до 500 км с едно зареждане. Теглото на автомобила ще е 1800 килограма, което, по стандартите за електромобили, е доста прилична цифра. Масата е постигната благодарение на специална технология за клетките на батериите. Piech Automotive GT EV ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 3 секунди, а до 200 - за 9 секунди.


Piech Automotive GT EV


Част от екипа зад разработката на швейцарската електрическа суперкола е Клаус Шмид - бивш шеф на М-дивизията на BMW. Под негово ръководство ще се проведат две серии от сериозни тестове на прототипите през пролетта на 2022 и 2023 година.

Очаква се серийното производство на Piech Automotive GT EV да започне през 2024 година, а цените на модела ще бъдат обявени още тази есен. Компанията планира да асемблира по около 1200 бройки от автомобила годишно. След спортното купе, фирмата ще стартира разработката на кросоувър и седан на ток.

Повече снимки на Piech Automotive GT EV вижте в галерията:

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Евала с перформънс на Тесла от преди 10 години.
  • #5
    5 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Как ще ви го натотрузят с тея електрички, не е истина?! До 5 години токът за електрокарите ще е по-скъп от 100 октановия бензин. За ремонтите, там ще ядете Урката, ако въобще бай Пешо има идея, какво има под капака! Голям смях ще пада. Колко трябва да си ...ъп, да си купиш миксер за тез кинти?! П.С. Бивш горд собственик на два такива бо...лука: ЧанАн и Нисан Лийф! Карал и Теслонейка... Със здраве!
  • #4
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Е какво е това ( преди 2 години )
    Евала шефа на порше и бившия шеф на м пауър измислиха как да копират aston Martin, при това супер нелепо. Аз бих ги съдил за копиране. Освен ако нямат специален договор с AM?
  • #3
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Ново? ( преди 2 години )
    Ако не виждате добре или имате проблеми с очите - това е Астън Мартин. Отпред, отзад, отстрани - отвсякъде.
  • #2
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Гошо ( преди 2 години )
    Като дизайн е супер! Останалото предстои да разберем... Доста често се случва такива компании да фалират преди да произведат и един автомобил.
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    "Мирише ми" на 180-200К EUR, дьимьек ще я гледам само на картинка... :-(