IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Great Wall преговаря за завода на Nissan в Испания

Покупката на предприятието трябва да бъде одобрена и от властите в страната

Компанията Nissan започва преговори с китайския Great Wall за продажбата на завода си в Барселона, който трябва да бъде затворен през декември, съобщава Reuters.


Nissan завод


В преговорите ще участват националните и регионалните власти, които заедно с Nissan вече избраха и с кого ще се разговаря за продажбата другите два по-малки завода на японския производител в Испания. Кандидати за тях са производителят на електрически мотоциклети Silence и местната инженерна фирма QEV Technologies, която ръководи центъра за производство на електрически превозни средства, използвани от шведските производители Inzile и Volta.

В трите завода на Nissan в Барселона работят 3000 души, но още поне 20 000 са свързани по някакъв начин с тях. Промяната в собствеността ще засегне само 1600 от тях, тъй като останалите ще се възползват от възможността за ранно пенсиониране или пък ще бъдат преквалифицирани.

Според информацията на Reuters, ръководството на Great Wall проучва възможността за придобиване на големия завод и за евентуалното използване на други два, докато Silence и QEV Technologies се интересуват само от по-малките предприятия. 

От Nissan обещаха, че ще намерят решения, които да бъдат от ползва на всички. Компанията напуска Испания, като още през миналата година заяви, че ще затвори и трите си завода като част от плана за глобално преструстуриране. Първоначално предприятията трябваше да работят до декември 2020 година, но по-късно затварянето им беше отложено с 12 месеца.

На свой ред, от Great Wall Motor все още на са обявили публично намеренията си, но източник, запознат с разговорите, е заявил, че компанията ще запази поне 1300 работни места. Опит за закупуване на завода е направил и белгийският автомобилен производител Punch, но офертата му засега е отхвърлена.

Снимка: Nissan

0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    "...глобално преструстуриране. "??? Петре, ако се бе постарал още малко, можеше да го докараш и до "проституиране":))) Усех следващия път:)) Дъ Тъ и Бъ в некадърникаааа!
  • #4
    10 rate up comment 2 rate down comment
    2233 ( преди 2 години )
    Най бедната страна в ЕС ги правеше. След време щеше да има право да ги изнася за братски ЕС но за нас само рапица жито и помощи. Така се затрива държава
  • #3
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Great Wall никога не са идвали в БГ. Тук бяха Литекс, които си бяха уредили лиценз да сглобяват (която дума също е пресилена) 1-2 модела.
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Този завод правеше джипки, и баничарки. Работата е че дойде време да въведат модели върху новата платформа и решиха че не им е изгодно да харчат пари , пък и изпапкаха субсидиите.
  • #1
    9 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Японското автомобилостроене постепенно ще бъде напълно заместено от китайското. С това твърдоглавие и нежелание да се развиват, япончетата нямат шанс.