IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-бързата зарядна станция в света пълни батерията за 15 минути

Устройството на компанията ABB може да обслужва до 4 електромобила наведнъж

Шведско-швейцарската инжинерингова компания ABB представи най-бързото в света зарядно устройство за електромобила. То получава името Terra 360, в което числото показва мощността - 360 киловата. Към станцията могат да се включат до 4 електромобила наведнъж, като пълното зареждане на акумулаторите им, независимо от модела, ще отнема не повече от 15 минути.


заряднна станция ABB


Пълненето на батерията на всеки електромобил с енергия за 100 км ще се осъществява от Terra 360 за по-малко от три минути. Плановете на ABB предвиждат още в края на тази година свръх-бързите терминали да се появят в Европа, а през 2022 година - в САЩ, както и в страни от Латинска Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион.

Фирмата ABB (Asea Brown Boveri) започва да разработва зарядни станции за електромобили през 2010 година, като до момента е продала 406 000 устройства в повече от 88 държави. Последната станция е и най-мощната в света, твърдят от компанията, въпреки че през 2019 година нефтеният гигант Repsol инсталира в испанската провинция Биская терминал с 400 киловата. При него времето за зареждане е 10 минути, но нито един сериен електромобил не поддържа такава мощност.

Станцията Terra 360 на ABB е най-близко до днешните модели на ток. Например, електромобилът Genesis GV60, както и изградените на същата платформа Hyundai Ioniq 5 и Kia EV6 приемат 350 киловата. Същото важи и за кросоувъра Cadillac Lyriq с инновационните си батерии Ultium, които ще се поставят и на електрически модели на другите марки, контролирани от General Motors.

Снимка: ABB

0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 7 rate down comment
    IM-A-мен_DrtУАЙТBoY ( преди 2 години )
    Дайте инфо, кой така крассив модел супер-машина се е "скрил" зад ел-колонката... Да не би да е Полестар или некой друг нов китаец?!?
  • #5
    2 rate up comment 3 rate down comment
    IM-A-мен_DrtУАЙТBoY ( преди 2 години )
    Например, най-новият модел-електромобил на премиум-марката Genesis - GV60, както и по-старите модели - изградени на същата платформа Hyundai - Ioniq 5 и Kia-EV6 приемат 350 киловата. И в скорошното представяне на новия модел ТУК, изрично беше подчертано, че пълното зареждане на Battery-то до тавана им отнема само... 18 минути. Затова, неверници от местен БГ-произход четете м/у редовете, и внимавайте много, когато се изказвате отрицателно и бая неодобрително за новата СЕНЗЕЙШЪН от КУреЯ
  • #4
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Да... батерията ти ще е много благодарна да я напъваш с такъв заряд - ще подскача от щастие :) Да не говорим, че това е мегават и половина, ако се закачат и 4те.
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Дачия Спринг максимално с 30kW. На бързи DC зарядни станции батерията би зарждала средно с 20 kW от 10% до 80% за 59 минути. Но ако са много ниски температурите може да има забавяне: ама това се отнася за всички.... А ако са екстремно ниски, то зареждането няма и да тръгне.
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    дали ще ревете, че е конспирация, лъжа, че е скъпо ?????
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Хммм ( преди 2 години )
    Дали ще става за Дачия Спринг ?Сигурно ще я заради за минута