IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

С колко лъжат за разхода на гориво производителите

Вижте петте най-икономични и петте най-лакоми модела

Британското издание WhatCar проведе любопитно изследване, посветено на разхода на гориво на леките автомобили. В него бяха проверени обявените от производителя данни за разхода на съвременни модели, като те бяха сравнение с получените данни от тестове.

Експертите обаче са провели своите изпитания не на пътя, а в лаборатория. Според тях, създадените специално за това условия са максимално близки до реалните. От изданието не посочват броя на моделите, които са провери, но посочват 5 автомобила, при които потреблението на гориво се е оказало по-ниско от обявеното. Съответно, посочват се и 5 модела, при които разликата между данните на производителя и тези от тестовете е най-голяма.

Автомобилите с най-добър и най-висок разход на гориво (ГАЛЕРИЯ):

0 от 500
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    2 - прав си, бях по предпазлив с числата и визирах дали се кара "плавно" или "рязко". За това дали се кара с 90 или 140 е така, но това разлики, които "независят" от стила на каране толкова ;-)
  • #2
    19 rate up comment 0 rate down comment
    До #1 ( преди 2 години )
    В зависимост от стила могат да се получат много по-големи разлики. Поне 50%. Ако една кола дава 10 градско при леко каране, спокойно отива на 15 при яко настъпване. Ако дава 7 с 90 км/ч, то със 140 ще отиде на 11-12 на 100.
  • #1
    23 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Как е правен теста? Еднакви условия за всички тествани коли ли е имало? Същия шофьор, въпреки че и това не е гаранция? Това, че и прозиводителите ментят с разхода е ясно, но уж с WLTP трябва да са по близки до реалните. Принципно, само от стила на каране, може да се получат 10-15% разлика.