IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прогноза: Механичните скорости ще изчезнат до 3-4 години

Експерти предвиждат, че до 15 години и на вторичния пазар няма да има коли с ръчни предавки

Механичната скоростна кутия ще престане да се използва в новите автомобили до 3-4 години. Това е прогнозата на експерти, които смятат, че масовото преминаване към автоматични трансмисии е неизбежно и повечето производители ще направят именно това.


механични скорости


Преходът ще се осъществява постепенно с обновяването на моделната гама. Според този сценарий, до 15 години автомобилите с механични скорости ще изчезнат напълно и от пазара на коли втора употреба, като причините за тази тенденция са няколко - екология, въвеждане на съвременни асистенти на водача и удобство при управлението.

Основното в случая са именно въвеждането на новите екологични стандарти, които няма как са бъдат постигнати с механични скоростни кутии. След това идва и въвеждането на системи за автономно движение, при които именно изборът на предавка се осъществява от електрониката на автомобила.

„Механичните скорости се превръщат в нишов продукт, който вече не е адресиран към широката аудитория. За повечето хора автомобилът е средство за придвижване по асфалт на определено разстояние и автоматикът отлично подхожда на тази цел", категорични са експерти, цитирани от Autonews.

Все пак, ръчните скорости няма да изчезнат напълно, тъй като някои видове транспорт поне още известно време ще бъдат оборудвани с тях. Това са така наречените "лоу-кост" (нискобюджетни автомобили за развиващите се пазари), някои всъдеходи и търговски транспорт.

Снимка: Autonews

0 от 500
  • #17
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Милен Илиев Минков ( преди 1 година )
    Аз бях определен като сгрешил На листовки за мода след 2000 година Но нека раздаде Невски Щом се налага И тоалетна хартия за салфетки
  • #16
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Колко ( преди 2 години )
    Дизел за лека кола,с сега ток и батерия Еко катастрофата е неизбежна
  • #15
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Олеле ( преди 2 години )
    Значи по-сложни (скъпи) и недостъпни превозни средства и трудни за ремонт от нашите "разбирачи" ... Едва ли една електроника може да замени един професионален шофьор! Щото куцо-кьораво-сакато и то ще се праска че ще може да кара новата си играчка и ще стане пълно мазало на пътя с тези "придобивки", когато почнат да се осланят на тях. Да ама автомобила не е Play Station, и живота е един!
  • #14
    15 rate up comment 3 rate down comment
    sam ( преди 2 години )
    маслото в автоматична кутия е много повече и се сменя по често демек повече консумация... както всяко нещо в днешния капиталистически свят е ориентирано към опростачване на населението и принуждаването да консумира повече и повече....
  • #13
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Лошо няма, никой не бяга от хубавото. *** е, че DSG е скъпо и се износват съединителите, а CVT е смотано и се износва още по-бързо, но за обикновени коли е ОК.
  • #12
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Andropov ( преди 2 години )
    глоксове = кypcoве Смотана коригираша система....
  • #11
    23 rate up comment 1 rate down comment
    Andropov ( преди 2 години )
    Всъщност проблемът не е с какво са натъпкани съвременните автомобили, а че на новоизлюпените водачи бавно и сигурно ще им закърнеят уменията зад волана, ако изобщо успеят да изградят такива по време на глоксовете. В момента новото поколение е склонно да се съсредоточава само в една-две насоки и да не оценява ползите от широкия спектър на знания, умения и възможности. Управлението на автомобил развива качества, а не е загубено време! В природата няма напразно усилие - дори и грешките учат.
  • #10
    17 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Еми то това е бъдещето, автоматици, климатици, масажи, парктроници, камери, еърбеци,ЕСП,АБС, ел.стъкла, мултимедии с интернет, поставки за чаши, хладилни джабки, батерии, автопилоти, дистроници, нощно виждане, купища асистенти, матрични и лазерни фарове и т.н... все неща, които ги нямаше при нашите жигули, лади и москвичи от преди 30-40г. Свиквайте, защото и през ум не ви минава какво ще са колите след още 30-40г.
  • #9
    16 rate up comment 0 rate down comment
    //// ( преди 2 години )
    По надолу правилно са отбелязали, не механична, а за ръчна скоростна кутия става дума. Защото и автоматичните са механични.А за другият коментар, дето ел колите нямали скоростна кутия. Имат такава, заради предавателно съотношение двигател-диференциал. Няма как да се закачи всичко директно на ротора. И не само няма как,а и не става.
  • #8
    19 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Не знам какво ще изчезне ама в България все още се движат много коли набор 1990.