IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се случва, ако сипем ацетон в бензина?

Използването на това химическо съединение си има плюсове и минуси

Много от старите "майстори" съветват периодично в горивната система и двигателя на автомобила да се сипва ацетон. Счита се, че той почиства системата и дори повишава октановото число на бензина, като едновременно с това намалява разхода. Какво всъщност се случва?


ацетон


Да започнем с плюсовете. Действително, наличието на ацетон в горивото помага за неговото по-добро изгаряне, което е от полза на автомобили. Химическото съединение почиства свещите и дюзите, а разходът на бензин намалява, тъй като в ацетона има голямо наличие на кислород. Няма обаче как да се промени октановото число на бензина, колкото и някои "експерти" да се опитват да не убедят в противното.

В същото време използването на ацетон крие и много опасности. На първо място гумените уплътнители и съединения започват за губят своята еластичност и се увреждат. Известни са случаи, при които използването на ацетон води до това, че голямо количество неизгорели остатъци от горивото отиват направо към катализатора, който бързо се запушва и излиза от строя.

Какво трябва да се направи? Може да се сипва ацетон в горивото, но това да става не повече от веднъж на 6 месеца. Неговото използване наистина ще почисти горивната система и ще е от полза на двигателя, но не и ако се прави по-често.


0 от 500
  • #17
    35 rate up comment 3 rate down comment
    Иво ( преди 2 години )
    Изобщо и не помисляте даже, да слагате ацетон в бензина!,,Старите майстори" си търсят работа.... Не им я осигурявайте!
  • #16
    11 rate up comment 7 rate down comment
    Смути ( преди 2 години )
    Шише литър на пълен резервоар, безотказно!
  • #15
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    много ясно, лака на мацката пада :D и остава гола
  • #14
    31 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Може и захар да слагате. С бензина химическата формула става... бензин+захар=керосин. Приятен полет..... към сервиза!
  • #13
    9 rate up comment 2 rate down comment
    Plamen ( преди 2 години )
    Слагайте нахтслин на топче.... 100000к.харанция
  • #12
    39 rate up comment 1 rate down comment
    Реалист ( преди 2 години )
    Едно време имах лада която вървеше много добре докато не започнах да слагам ацетон в бензина ,за около 3-4месеца съм сменял платно на бензиновата помпа около 3-4 пъти и от маслените сегменти нищо не остана.Разхода и на масло стигна до 1л. за 300-400км. направо от четири тактов мотор го превърнаха в двутактов ,а всички знаете ,че ладите бяха много корави от към двигатели.Затова сипвайте смело и като я сдухате с парите от вторични дано да си купите колело ,че да не ходите пеш.
  • #11
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    А, ако се сипе на дизелов агрегат какво става?
  • #10
    34 rate up comment 3 rate down comment
    ИБН ЕБН АЛ КАМИЛ ( преди 2 години )
    Ако можете сложете малко барут.... На 20 литра сложете 30 грама...... Така ще литне, че направо свети Петър ще Ви чака на облаците...... Място ще Ви пази....... Така ще се пречистите, че едиствената ВИ дюза ще..... ХАХАХА..... ХАХАХА...... Ако искате колата Ви да върти без проблем, на 100000 хиляди или 5 години е СМЕНЯЙТЕ......., всичко друго е бошлав работа..... С тези мазути, петролни останки, където караме, само главоболия имаме..... Лек ден.... И спакойная ноч
  • #9
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Бай Уй ( преди 2 години )
    Единствената полза от ацетона ще да е това, ме е разтворим във вода. Т.е. ми трябвало да обере водата в резервоара, ако я има.
  • #8
    12 rate up comment 2 rate down comment
    dinoas ( преди 2 години )
    По добро почистване ще има ако сложите керосин... За по добро почистване пълнете здраво, хем двигателя ще очисти, хем и ще ви свали разхода до колело... Така утрепахме една шкода 120л... Литна и всичко замина, не можахме да познаем кое какво беше в последствие