IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche за първи път ще се произвежда извън Европа

Компанията отваря фабрика в Малайзия, за да отговори на търсенето от азиатския пазар

През 2022 година автомобилите на Porsche за първия път в историята на марката ще се произвеждат извън Европа. Германската компания ще отвори завод в Малайзия, която ще произвежда автомобили на марката за пазара в Азия.


Porsche Cayenne


Съответно, това ще позволи и постигане на по-ниска цена. Ако сега клиент от Малайзия си поръча автомобил на Porsche, той плаща повече от два пъти по-висока цена, за да го получи, тъй като ще покрие различни такси, а също така и транспортни разходи.

Това е исторически момент за Porsche, тъй като досета на всички коли на марката са с етикет „Произведено в Германия“. Всъщност, това не е напълно вярво, тъй като през 2017 година производството на Porsche Cayenne е преместено в завода в Братислава (Словакия). Там се сглобяват и други модели от групата на Volkswagen, като Audi Q7 и VW Touareg.

През годините етикетът „Произведено в Европа“ винаги е бил приеман като добавена стойност за клиентите, които получават по-високо качество за парите си. Затова и откриването на фабрика в Малайзия носи рискове, тъй като там производственият процес ще трябва да бъде на „изключително ниво“. 

Интересното е, че само преди няколко седмици изпълнителният диреткор на Porsche - Оливер Блюм, потвърди пред Financial Times, че компанията не планира да открива фабрика в Китай или където и да е другаде извън Европа. Все още не е ясно кои модели на марката ще се глобяват в Малайзия, но почти сигурно е, че това ще бъдат кросоувърите Cayenne и Macan.

По този начин Porsche ще се присъедини към други европейски производители, които вече са се утвърдили в Азия, като Mini, BMW, Mercedes, Peugeot, Citroën или DS. Следващата стъпка за германската марка на този континент е откриването на изследователски център в Шанхай (Китай), чиято  цел е да опознаване на клиентите на марката, като това ще помогне за създаване на модели, по-подходящи за техните очаквания. 

Снимки: Porsche

0 от 500
  • #2
    2 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    За това ли винаги Ферари догонва Порше, а не обратното. Явно не знаеш Ф40 как е създадено и че до преди да излезе sf90, нямаше кое ферари да бие 911 турбо, но ще е за кратко, защото скоро излиза 911 турбо хибрид, а 918 все още няма ферари което да го бие. Всички почитатели на италиански *** сте такива, некомпетентни лялявци.
  • #1
    6 rate up comment 6 rate down comment
    Феррари ( преди 2 години )
    Каква фирма са тия порше за "спортни" коли та те през цялата си история нямат един ьвг над 6 цилиндъра