IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Продажбите на електромобили скочиха със 160%

За 6 месеца са продадени 2,6 млн коли само на ток, като заслугата е на Китай и Европа

Световните продажби на електромобили са се увеличили със 160% през първата половина на 2021 година. Това показва анализ на компанията Canalys, според която тази тенденция ще се запази до края на годината.


електромобили


Общо за първите 6 месеца са продадени 2,6 млн електромобила, като основните пазари са два - Китай и Европа. На първия от тях са реализирани 1,1 млн коли на ток, което е 12% от общите продажби на леки автомобили. В Европа се отчитат 1 млн продажби, което е 15% от общия брой.

Тези два пазара събират 87% от общите продажби на електромобили по света. При марките лидер е Tesla с дял от 15%, но съвсем близо до американския производител е Volkswagen с 13%, като германците постоянно намаляват разликата от лидера.

На трета позиция се нарежда китайският производител SGMW, който включва компаниите SAIC, GM и Wuling, като неговият дял 11%. В Топ 5 по продажби на електрически превозни средства попадат още BMW Group и Stellantis.

Снимка: Autonews

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Sveto ( преди 2 години )
    Електрическите коли не са бъдещето те са само фаза,след тях пак ще се кара на бензин но само доста по малко хора
  • #3
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    вас и африканците никой няма да ви брой, спете спокойно деца
  • #2
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Европа и Китай са над 2 милиарда човека. Не са никак малко. Ако още само Индийците натиснат към екология стават над 3. Т.е. половината свят. Пък колко е екология е друга тема.
  • #1
    10 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ха Европа и Китай държат 90% от пазара на ел.коли!! За каква екология говорим? Как ще се спасява планетата, когато само Европа и Китай изкупува почти цялата продукция ел.коли а останалия свят ще продължава да ни трови планетата със ДВГ? Нещо не виждам как ще станат нещата. Очаквах САЩ да държат сериозен процент от пазара, но уви, там май си остава модата на 8 цилиндровите пикапи-камиони, които не покриват и изискванията за евро-3