IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Талибаните могат да променят баланса при електрическите коли

Афганистан има огромни количества никел, кобалт и литий, които досега не са използвани

Завръщането на талибаните в Кабул и идването им на власт е водеща новина в медиите. Като оставим настрана политическите и социалните съображения за събитията в Афганистан, трябва да се помни, че това една от най -бедните държави в света, която всъщност седи на истинска златна мина.


Афганистан


Или по-скоро върху литий, кобалт и други благородни метали за производство на батерии и електрически автомобили. Според доклад, публикуван от изследователската служба на Конгреса на САЩ, през 2020 година 90% от афганистанското население е живяло с по-малко от 2 долара на ден. В същото време в недрата на страната има съкровищница, която CNN оценява на трилион долара.

Афганистан е страна с огромни минерални ресурси и това може да изиграе стратегическа роля в близко бъдеще, ако талибаните успеят да запазят власта си. В миналото те финансираха организациите, изграждайки империя около опиума, но днес те биха могли да се съсредоточат върху извличането на суровини. Това са литий, кобалт, никел, желязо, мед и злато. Тяхното присъствие беше открито за първи път преди около половин век от съветски изследователи, които сега осъзнават търговската стойност на тези ресурси. А днес те стават още по-ценни, тъй като са необходими за направата на батерии за електромобилиге


Афганистан


Липсата на политическа стабилност, през която страната преминава от известно време, доведе до това, че слабите институции не могат да планират икономически интервенции. Правителството не прави нищо по въпроса и активността, дори в частния сектор, е сведена до нула. Минната индустрия, която може да бъде добре печеливша, на практика не съществува.

Така страната се озова в средата на това, което експертите наричат ​​„проклятието на ресурсите“. Това означава, че изобилието от метали и природни богатства не може да се превърне в печалба. Причината за случващото се, не само в Афганистан, са вътрешните проблеми, както и фактът, че европейските и американските компании се възползват от ниската цена на работната сила и така създават един порочен кръг.


Афганистан


Сега въпросът е следният - "Може ли идването на талибаните на власт и съответно напускането на чуждите военни сили от страната да промени ситуацията?" И ако това стане - кой би се възползвал?  Големите производители на батерии вече работят с компании в Боливия, Демократична република Конго, Австралия или Китай. 

Някои експерти са скептични и смятат, че новото правителство за Афганистан трудно ще успее да се справи с регулиране на добива и техническото развитие, които са основни за тази дейност. Те са на мнение, че това ще отнеме още много години, тъй че при тази обстановка на нестабилност никой не би инвестирал в страната. Още повече, ако САЩ обявят новите владетели на Кабул за терористична организация, всякакви официални отношения със страната стават невъзможни.


Афганистан


Не е сигурно обаче, че някой няма да се опита да се възползва от ситуацията. Китай, например, вече обяви, че гледа "благоприятно" на правителство на талибаните, което може да позволи на нейвите компании да получат достъп до евтини суровини за акумулатори и електрически автомобили. Добрите отношения с Афганистан може да бъдат от полза и на индустрията за производство на чипове, чийто хроничен недостиг тормози пазара от близо година. 

Във всички случаи обаче стартирането на минната индустрия в Афганистан може да бъде много опасно, категорични са екперти по сигурността и екологията. Когато миннодобивната дейност не се извършва внимателно, тя може да бъде екологично опустошителна, а негативните ефекти ще бъдат понесени от бедните и безгласни части от населението.

0 от 500