IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шефът на BMW разкри подробности за бъдещото X8

Новият топ-модел на баварците ще се произвежда в САЩ, но ще се продава в цял свят

Главният изпълнителен директор на BMW - Оливер Ципсе, разкри подробности за новия флагман на марката. Това ще бъде напълно нов модел, който ще се произвежда в американския завод на компанията в Спартенбърг (Южна Каролина).


BMW X8


„В края на годината ще представим автомобил от висок клас, които ще се произвежда в този завод. Това е напълно нов модел, който няма предшественик и е предназначен не само за американски пазар, но за цял свят", разкри Ципсе в интервю за CNBC.

Фабриката в Спартенбърг вече произвежда BMW X3, X4, X5, X6 и X7, като 70% от нейната продукция е предназначена за износ. Ципсе не разкри името на модела, но най-логично е той също да бъде от семейството X. Още през юни на „Нюрбургринг" беше заснет прототип на сегашното X7, който медиите нарекоха X8.


BMW X8


Според информациите до момента, топ-версията на бъдещи голям SUV ще се казва X8, като ще бъде задвижван от хибридна система на базата на сегашния 4,4-литров V8 туин-турбо с 600 к.с. Съвкупната мощност на новия агрегат ще бъде 760 к.с., което ще изстреля новия модел на баварците далеч пред Audi RS Q8. Това дори би надминало фокусирания върху производителността Lamborghini Urus, който развива 650 к.с.

Ципсе допълни, че BMW напълно подкрепя целта на Белия дом, която предвижда 50% от продаваните в САЩ нови автомобили през 2030 година да бъдат електрически. Това обаче може да бъде постигнато, само ако администрация на президента Джо Байдън се справи с изграждането на необходимата инфраструктура.

Снимки: Carscoops

0 от 500