IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци направиха най-технологичния завод в света

Предприятието на Geely е 100% автоматизирано и всеки клиент може да гледа как се произвежда колата му

Китайската компания Geely разкри подробности за нови си свръхтехнологичен завод, където в последната четвърт на годината ще стартира производството на автомобили с марката Zeekr.


Geely завод


Предприятието разполага с безкабелна мрежа 5G и е напълно екологично. На всеки участък от поточната линия са поставени камери, които позволяват на клиента в реално време да следи непрекъснато за производството на избрания от него автомобил.

Заводът заема площ от 134 хектара, като ще произвежда по 300 000 автомобила на година (близо 1000 на ден). Целият процес е напълно автоматизиран, като само в цеха за заваряване работят 323 робота. В Geely определят предприятието като "умна машиностроителна площадка, създадена на основа на интелигентно цифрово планиране".


Geely завод


Първи на конвейера ще бъде качен модела Zeekr 001, в чиято основа е модулната платформа SEA, разработена съвместно от Geely и Volvo. Лифтбекът ще ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,0 секунди и ще изминава 700 км с едно зареждане на батериите.

Електромобилът предлага още някои иновации - адаптивно пневматично окачване, което променя пътния просвет в зависимост от условията на пътя, а също така и мултимедийна система с 15,4-инчов дисплей. Към това се прибавя и пълен пакет от системи за безопасност и асистенти на водача.

Още снимки на първия модел на Geely, който ще се сглобява в новия завод - вижте в галерията:

Освен това, китайците се готвят да внедрят в този модел автопилот от ново поколение, който ще бъде в постоянна връзка със стандартните "облачни" сервизи, а също така и с инфраструктурата.

Снимки: Geely

0 от 500
  • #10
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Петър ( преди 2 години )
    Някой има ли си напредстава колко чиста и прясна вода е нужна за 10kw литиева батерия или ще пием бира....?????
  • #9
    11 rate up comment 1 rate down comment
    до 9 ( преди 2 години )
    "Техническо превъзходство" - ти сам го каза. Два чарка: ротор и статор. Движеща се част: една - ротор. Tpueне няма - върти се от силови полета. Бuене няма - вж. Plaid на Laguna seca и Pikes peak. А другото е един гол ауспух и чувал с проблеми.
  • #8
    7 rate up comment 11 rate down comment
    До 2 ( преди 2 години )
    Ако електромобилите бяха толкова добри нямаше да се налага еко-талибаните да ръчкат когото и да било да ги произвежда . Щяха да се наложат поради техническото си превъзходство . Сега се налагат поради политическо пробутване . А да унищожаваш пазар в който имаш технологично надмощие и да създаваш такъв в който си втора цигулка определено не е много дълбокомислен ход . С еко-талибаните начело Европа ще остане не само без автомобилостроене но и без каквато и да е индустрия .
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    друго ми беше питането, комунистче
  • #6
    18 rate up comment 3 rate down comment
    Nev ( преди 2 години )
    Ами могат да копират, и най-вече да ПРАВЯТ! А ние, освен че ги коментираме "компетентно" китайците, какво можем и правим? :)
  • #5
    8 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    тръпна в очакване комунистите, които критикуват тесла за всичко, какво ще кажат за китайските компании, които правят същото като тесла, аааа???????
  • #4
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    електрички, 5G, нови технологии, плюйте, плюйте, защото тия са копирали от тесла
  • #3
    6 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    китайците големи мошеници купиха емблемата на волво и пробутва по света китайски консервени кутии в рециклирана упаковка от икеа и народа стоит и цъка гледай кво волво не като онези шведски плевни
  • #2
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Някак си ми напомня на Порше "Панамера"! Но това не значи, че не е готина колата.
  • #1
    11 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 години )
    До 10 години от европейското автомобилостроене няма да е останало нищо . Да благодарим за това на еко-талибаните превзели ЕС и налагащи налудничавата си религия .