IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прогонени от Мъск араби спасиха Pagani

Дните на V12 двигателя са преброени, призна италианската компания

Саудитският Обществен инвестиционен фонд (PIF) e откупил съществена част от капитала на Pagani и ще осигури нужните инвестиции, за да може италианският производител на хиперколи да се справи с електрификацията и да се разрастне като мащаби.
 
  
Pagani Huayra Roadster
  
  
PIF нашумя преди няколко години, когато Илон Мъск оповести договорка с арабите да откупят Tesla. Анонсът раздвижи сериозно цените на акциите и в крайна сметка навлече на Мъск 40 милиона долара глоба от щатската комисия по ценните книжа. PIF отрече да има такава договорка и прекрати всякакви преговори с предприемача, пренасочвайки вместо това инвестицията си към стартъпа Lucid Motors. Освен това PIF държи сериозен дял и от британския производител на спортни коли McLaren.

Детайли по сделката с Pagani не се разкриват, но според италиански бизнес медии става дума за 30-процентов дял. Фамилията Пагани обаче запазва контролния пакет, а основателят на фирмата Орацио Пагани остава главен изпълнителен директор и главен конструктор.
 
  
Pagani Huayra
Макар да е на пазара вече от 9 години, през 2020 Huayra счупи рекорда на фирмата по продажби. Но инвестицията в нови технологии за задвижване не беше по джоба на фамилията Пагани. Сега проблемът изглежда решен
 

  
Според наблюдатели саудитската инвестиция най-после ще позволи на Pagani да разработи наследник на Huayra, която е на пазара вече от девет години. Хиперколата, която дебютира през 2012, се задвижва от специално разработен от Mercedes 6-литров V12 мотор, който не се използва от нито една друга марка.

Компанията Pagani всъщност и досега бе в добро финансово състояние, особено след рекордната откъм продажби 2020 година. Но самият Орацио призна неотдавна, че дните на V12 двигателя са преброени, и намекна, че са нужни големи инвестиции в нови технологии. "Нашите следващи хиперавтомобили ще продължат да предизвикват уникални емоции, независимо от технологията на задвижване", увери той.

0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Пропуснал съм ( преди 2 години )
    Тези 30% от батерията, които се зареждат за седем минути, стигат за 100 километра при скорост 170 км в час, но при извънградско шофиране с 90 километра в час стигат за 200 км шофиране. И това не са новите батерии на Tesla, които ще зареждат още по-бързо. Тяхното мащабно производство започва през следващата година. Тоест с всяка изминала година отпадат все по-голяма част от недостатъците на електромобилите.
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    TSLA ( преди 2 години )
    "Тези, дето не ходят до тоалетнa 1000 км, не попадат в никоя целева група клиенти"
  • #3
    3 rate up comment 3 rate down comment
    До долния #9 ( преди 2 години )
    А бе зомбиран,какви 1200км бълнуваш?Човека ти го казва,че РЕАЛНИЯТ разход няма нищо общо с измисленият уж при някъкви перфектни лабораторни условия фабичен разход...Поне говори за твоя разход с твоята Тесла за да си обективен...
  • #2
    29 rate up comment 3 rate down comment
    до #1 ( преди 2 години )
    Ти сякаш можеш да си купиш бензиново.
  • #1
    11 rate up comment 8 rate down comment
    Факт! ( преди 2 години )
    Та кой би си купил електрическо Пагани.