IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Skoda възстанови най-бързия си автомобил

Octavia RS с 600 конски сили влезе в историята на 19 август 2011 година (ВИДЕО)

Skoda Octavia RS със сигурност не е най-вълнуващата кола на пазара, но примамва купувачите, които търсят много по -голяма практичност, отколкото може да предложи Volkswagen Golf GTI, на чиято основа е изградена.


Skoda Octavia RS 600 hp


През 2011 година техническият център на Skoda UK разработи автомобил, чиято задача беше да постави световен рекорд за скорост със сериен модел с 2,0-литров двигател. Цялата работа беше свършена за по-малко от 2 месеца и така се появи Octavia RS с мощност 600 к.с., което е близо 2,5 пъти повече от стандартния бензинов модел.

Двигателят 2.0 TSI получава голям турбокомпресор Garrett и система за впръскване на вода, а също така говорим за по-голям интеркулер, състезателно масло и пренастроена ECU. В сравнение със стандартния мотор по това време, новият агрегат развива 3 пъти повече мощност, като беше съчетан със скоростна кутия от Superb GreenLine.

Оше снимки на най-бързата Skoda в историята - вижте в галерията:


Машината получи диференциал с ограничено приплъзване, като окачването беше снижено с 80 мм. Бяха подбрани и специални 15-цолови стоманени джанти с аеродинамично оптимизирани капаци и специални гуми Goodyear Eagle Dragway.

В крайна сметка точно преди 10 години колата успя да развие 366 км/ч, като това стана на засъхналото езеро Боневил в САЩ. Заради годишнината от поставянето на рекорда Skoda реши да възстанови рекордната машина и да докаже, че превръщането на разумен семеен хечбек с предно предаване в кола, която може да се движи по-бързо от Porsche 918 Spyder, не е било никак лесно.


Снимки и видео: Skoda

0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 3 rate down comment
    APP ( преди 2 години )
    Разработка преди 10г как може да бъде новина сега. Освен това по това време Шкода бяха загрозили предницата на Октавия.
  • #2
    19 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    1 - Шкодите не са претенциозни, но имат повече история в мотрния спорт от Голф, да не кажа и от ФВ като цяло.
  • #1
    6 rate up comment 26 rate down comment
    .. ( преди 2 години )
    смях. шкода и спорт... да не говорим за шкодаджиите, че за пръв път карат кола 90+ коня и си мислят, че са пилоти, а всъщност са най-некадърните и затормозяващи движението.