IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Eто кои са 10-те най-продавани електромобила в света

Близо половината от тях вероятно ще са ви непознати

Tesla е най-големият световен производител на електрифицирани автомобили, като води убедително пред VW и GM, показват обобщени данни за първото полугодие на 2021 на аналитичната компания EV Volumes. Компанията на Илон Мъск е пласирала 386 000 автомобила за шестте месеца. Volkswagen я следва с 332 000 бройки, но почти половината от тях са плъг-ин хибриди (PHEV). Третата позиция е за General Motors, с 227 000 бройки, от които 221 000 - чисти електромобили.


продажби на електромобили, графика
  
   
Като цяло световният пазар на електрифицирани коли се развива много добре, с 2.65 милиона пласирани бройки и ръст на годишна база от цели 168 процента. Най-големият пазар е Европа, но ако сметнем само чистите електромобили (BEV), Старият континент ще отстъпи първенството на Китай.

В глобален мащаб делът на автомобилите с кабел за зареждане вече достига 6.3 на сто, при едва 3 на сто преди година. В Европа делът им е 14% от всички нови продажби.
 
  
Най-продаваните електромобили, марки
  
   
На базата на досегашните резултати, анализаторите на EV Volumes прогнозират общо 6.4 милиона продажби на електрически автомобили за 2021 година, което ще е ръст от 98 на сто спрямо 2020. Все пак до края на годината темпото на растеж ще е по-умерено, защото сега сравнението е с много ниска база заради пролетните локдауни през 2020.  

Най-любопитна е класацията на най-продаваните електрически модели - цели четири от десетте автомобила в нея вероятно ще са напълно непознати за европейската публика.
  
  
10-те най-продавани електромобила в света (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500
  • #2
    7 rate up comment 14 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Колега, единственото ясно е, че има ли държавни субсидии има и продажби на електрички. Ясно е, че хората не купуват масово ел. коли и старите играчи просто си разчитат на изпитаната И ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ДОБРА техника на ДВГ.
  • #1
    7 rate up comment 20 rate down comment
    жъст-мен=ДртУАЙТБой ( преди 2 години )
    И ква стана тая: Вижда се кристално ясно, добре и съвсем прецизно, че ТЕСЛАта на ИТС-ъ-МЪСТ водят на светлинни години пред Джърман-манюфактурките и то без никво напъване. И в тази актуална връзка, Държавата Германия отдели цял милиард ЕВРОСi за спец.фонд за яко офанзивно преимуществено стимулиране развитието на ЕЛ.КАРите от бюджета за маХ.преодоляване CON-kYr-rEN-цията на щатските и азиатски ГИГАнти в тази сфера на икономиката и за модернизация производствените мощности на страната.