IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти предсказват още по-тежки месеци за производителите

Проблемите с чиповете може да доведат до 5 млн. по-малко произведени автомобили

Недостигът на автомобилни чипове е истинско предизвикателство за производителите на превозни средства. Много от тях трябваше да спрат производствените линии, да отложат пускането на нови модели и дори да съкратят служители.


производство


Всичко това се отрази негативно на плановете на почти всички компании. По предварителни оценки, поради недостиг на чипове през 2021 г., ще бъдат произведени с 5 млн. автомобила по-малко от планираното. Очакванията са общо през 2021 да се произведат 74,8 млн. нови коли - с 9.3% повече от миналата година. Ако не беше кризата с чиповете обаче, числото щеше да доближи 80 милиона, смятат експертите от Центъра за автомобилни изследвания в Дуисбург.

Специалистите очакват и предстоящ недостиг на литиево-йонни батерии. По всичко личи, че втората половина на 2021 година ще бъде още по-лоша. Сроковете за доставка ще се отлагат постоянно, а прекъсванията в производството ще продължат и през 2022 година.

Проучване, проведено от експерти, показа, че през първите пет месеца на тази година автомобилният пазар е нараснал с 34% в сравнение със същия период на 2020 година. Най-лошите показатели се очакват през втората половина на годината, твърди и германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA).

Според актуализирани данни за тази година, производството на автомобили в Германия е спаднало до 3,6 милиона, въпреки че прогнозната по-рано цифра е била 4 милиона. Кризата ще се отрази и на електрификацията на индустрията като цяло, тъй като недостигът на литиево-йонни батерии ще наруши планираното производство на електрически превозни средства.

0 от 500