IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Липсата на чипове парализира Mercedes

Кризата спря производството на най-луксозните модели, включително S-Class

През последните месеци световната автомобилна индустрия е в криза заради липса на полупроводници, нужни за изработката на чипове. Този детайл е от огромно значение за правилното функциониране на основни технологии при модерните автомобили. И заради липсата му повечето големи компании са принудени да преразгледат плановете си за производство.


производство


Стигна се дотам, че някои компании бяха принудени дори да затворят част от производствените си линии, какъвто беше случаят със Stellantis от преди няколко седмици. Сега това се случва и с Mercedes-Benz, който спря сглобяването на своите модели S-Class, E-Class и EQS. Тези три модела се правят в най-новата и най-модерна фабрика на компанията – Factory 56 в Зинделфинген.

Самото спиране на производството на превозно средство никога не е добра новина, особено когато става въпрос за толкова важен модел като S-Class, който се радва на огромно търсене, особено на пазара в Китай. Същото важи и за EQS – новия флагман на марката, чиито продажби стартират в началото на септември.

В Mercedes правят всичко възможно за да се справят с проблема. Компанията нае самолет, който лети до Малайзия – страната с най-голямо производство на чипове, като целта е осигурените количества да пристигат възможно най-бързо в Германия. Но и там се усеща недостиг, който поставя автомобилните производители в ужасна ситуация.

„Навсякъде цари хаос, като очакваме, че тази несигурност ще продължи до средата на 2022 година“, коментира представител на Daimler пред Automobilewoche. Негов колега от VW Group стигна още по-далеч, като прогнозира, че кризата ще продължи още поне 2 години. До момента дефицитът на полупроводници е причина за производството на 5 млн. коли по-малко от предвиденото.

Снимка: Daimler

0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Хахаха, що така бе- от компанията-майка май не дават мерцедес да засенчва моделите на "гниили".
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Дефицитен ( преди 2 години )
    Започва се с дефицит на чипове. Следват купони за олио.
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Я се замисли дали ще е рентабилно производство само за богатите
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Sveto ( преди 2 години )
    В бъдеще ще има по малко коли за богатите само масовия потребител няма да може да подържа кола,а старите коли ще ги ликвидира времето и еко изискванията
  • #1
    15 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Не е нужно всички коли да са с два или повече таблета. Аз предпочитам комбинация от класически аналогови уреди и малък или среден таблет за мултимедийка и навигация. Оооообаче всеки иска да ти продаде екстри със 300% печалба.