IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW: Положението с доставките е критично

Заради липсата на микрочипове баварците са пропуснали продажби за 1.4 милиарда евро

Положението с доставките на микрочипове остава критично и не се очаква нещата да се променят и през втората половина на 2021, заяви Милан Неделкович, член на борда на BMW и завеждащ производството, пред агенция Reuters.
  
  
Милан Неделкович, BMW Group
Милан Неделкович, шефът на BMW по производствената част
   

    
Стечение на различни обстоятелства доведе до глобален недостиг на полупроводникови чипове в края на миналата година. Според Неделкович проблемът ни най-малко не се е доближил към разрешаването си. "Прогнозата за второто полугодие си остава критична... Първоначалното очакване, че всичко скоро ще бъде овладяно, не се оправдава", заяви шефът от BMW.

По негови думи компанията е произвела с 30 000 автомобила по-малко тази година заради недостигащи чипове. При средните цени на гамата на BMW в момента това означава пропуснати продажби на стойност около 1.4 милиарда евро.
 
   
BMW, Динголфинг, завод
 Заводът в Динголфинг днес е най-големият за BMW в Европа
 
   
Неделкович разкри също, че компанията планира значително да увеличи производството на електромобили в завода си в Динголфинг. Някогашната фабрика на погълнатия от баварците производител Hans Glas днес е най-голямата производствена база на BMW в Европа, където в последните години се правеха предимно седани - Серия 5 и Серия 7. През 2021 обаче компанията смята да сглоби там и близо 40 000 електрически автомобила, най-вече от новия флагман iX.

0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 4 rate down comment
    А бе ... ( преди 2 години )
    щом Неделкович отговаря за производството, положението в БМВ наистина е критично!
  • #2
    7 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Няколко човека не са критерий, кризата е при всички производители и не само при автомобилите.
  • #1
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Сас ( преди 2 години )
    Странно. Около мен няколко човека си взеха нови автомобили - Шкода, Форд и Мерцедес, и не е имало сериозно изчакване. Айде Шкодата беше налична, но другите бяха поръчкови и се бавиха точно 3 месеца, което е нормално.