IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Чех си купи автомобил с превъртян пробег от 644 000 км

Продавачът на превозното средство е заплашен от 5 години затвор

Превъртането на пробега е обичайна практика на пазара на употребяваните автомобили, като в някои държави то вече се преследва от закона и тези, които го правят, може да попадна дори в затвора. Такъв е случаят с жител на чешкия град Валашске Клобоуки, който е заплашен от 5 години зад решетките.


превъртян километраж


Според следствието, мъжът е излъгал свой 59-годишен съгражданин за пробега на превозното средство – камион, чиито модел и марка не се съобщават. За товарния автомобил продавачът искал 407 000 крони (15 900 евро), като в обявата бил посочен пробег от 40 000 км.

При тези условия купувач бързо се намерил, като той дори се съгласил в договора за продажба да бъде записана сума от 30 000 крони (1171 евро), за да се плати по-малък данък. Интересното е, че пенсионерът, който купувал камиона, приел факта, че на таблото липсва километраж. Продавачът го уведомил, че ще му го донесе след няколко дни, но не го направил.

В един момент купувачът заподозрял, че има нещо нередно и се обърнал към специализирана фирма за проверка на пробега. Там установили, че машината е изминала не 40 000, а 684 00 км и реалната цена в такъв случай е 55 000 крони (2147 евро), тоест близо 8 пъти по-малко от платената сума.

0 от 500