IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla се сблъска с неочакван проблем - плъхове

Гризачите изяждат кабелите, а компанията не признава щетите по гаранция

Жителка на Манхатън се оплака във вестник The New York Post за неочакван проблем с нейната Tesla Model 3, произведена през 2018 година. Сара Уилямс не може да използва колата си, тъй като електрическите кабели за изядени от плъхове. А сервизните центрове на компанията отказват да признаят щетите по гаранция.


Tesla Model 3


Жената посетила сервиз на Tesla заради повреда на климатика. Когато механиците разглобили системата открили мъртъв гризач, който е прегризал електрическите кабели и е причинил проблема. Оказало се, че производителят използва изолация от преработена соя за електрическата си система, а не от нефтопродукти,тъй като се бори за по-голяма екологичност при производство. Това решение обаче привлича плъховете, които стигат до кабелите и ги изяждат.

От компанията заявили, че няма как да поемат щетите по гаранция, още повече, че и голяма част от производителите на автомобили използват соя за изолацията на електрическите си проводници. Затова няма как този материал да бъде считан за заводски дефект и да бъде покрит от гаранцията на електромобила. И в крайна сметка Сара Уилямс е трябвало да плати 5000 долара за ремонт на колата си.


Tesla плъхове


Оказва се, че това не е единичен случаи през последните години. Това накара британския инженер Тоби Бейтсън да направи устройство за защита на автомобилите от плъхове. Той разкри, че само през тази и миналата година към него да се обърнали над 150 собственици на коли на Tesla, които са станали жертва на гризачите.

Специалното устройство на стойност 1500 долара представлява модулна конструкция с метална повърхност, през която минава електрически ток. Тя се поставя под колелата и не позволява на плъховете и мишките да проникнат самия автомобил и да нанесат сериозни щети на електрическата му система.

Снимки: Motor

0 от 500
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Бат Кольо ( преди 2 години )
    Къде мога да сложа газова уредба на Теслата.
  • #10
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Мишкити и плъхувити много налитат на новити коли
  • #9
    24 rate up comment 0 rate down comment
    abc ( преди 2 години )
    Много поздрави на напушения, ама в Европа автомобилните производители отдавна знаят за този проблем и слагат в "гумата" за изолацията на кабелите и за марчуите добавки, които са неприятни на вкус за гризачите и да не ги гризат.Просто има още малко да се учи, докато се научи как се правят коли.
  • #8
    3 rate up comment 11 rate down comment
    Plaid ( преди 2 години )
    Plaid е най-съвършената кола на масовия пазар в историята. Който иска да му е евтино - перона!
  • #7
    34 rate up comment 2 rate down comment
    Селянин ( преди 2 години )
    Илон да вземе да подарява по една котка с всяка теслъ, която да спи в гаража вечерта и така ще си спестим 1500 долара за свръх модерния капан.
  • #6
    17 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    страшната новина :D
  • #5
    26 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Поредната WTF статия. Колите имат проблеми с плъховете откакто съществуват. Те ядат с удоволствие всякакви кабели, без значение с каква изолация.
  • #4
    32 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Хм тя цялата кола струва 35000 долара а ремонта на един кабел 5000долара, тия от Тесла май вземат за ремонт по-скъпо от Бугати Широн.
  • #3
    21 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    проблема не е в плъха а в материалите които са несъвместими с автоиндустрията
  • #2
    27 rate up comment 10 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    5 бона за кабел баце. А ония ден се жалваше друг собственик, че в сервиза му искали 16 бона за ремонт, който направил в последствие в доверен сервиз за 500 долара. Умря и тая мантра, колко евтина им е поддръжката, то коя ли мантра не им умря - добре че полит-малоумняците налагат забрани и дават субсидии, че ше умрете от глад