IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Илон Мъск и Тесла победиха германските природозащитници

Съдът отхвърли жалба срещу строежа на завода край Берлин

По план откриването на фабриката на Tesla в Германия трябваше да се състои на 1 юли, но все още не ясно, кога съоръжението ще започне работа. Това може да стане до края на тази или в началото на следващата година, но една от пречките вече е премахната.


Tesla завод


Илон Мъск и партньорите му в изграждането на Гигафабриката спечелиха важна битка в Административния съд във Франкфурт, който отхвърли жалбата на екологичните организации „Зелена лига“ и „Набу“. Те оспорваха издаденото от Бранденбургския съвет за околната среда разрешение за строеж на завода край Берлин. В мотивите си еколозите посочваха, че от Tesla не са обявили какви предпазни мерки срещу разпространените на вредни газове ще вземат по време на тестовете на съоръжението.

Според съда, предвидените от компанията на Мъск изпитания не представляват заплаха за околната среда, тъй като евентуалните отделени вредни вещества ще са в малки количества и не са опасни. Това решение обаче не се приема от екологичните организации и те ще го оспорват пред Висшия административен съд Берлин-Бранденбург.

Това е само една от пречките, с които Tesla се сблъсква при опита си да построи първия си европейски завод. Той трябва да произвежда 500 000 електромобила на година, включително и Model Y за Стария континент.

Американската компанията първо трябваше да се справя с пандемията от коронавирус, а след това природозащитници призоваха да се спре обезлесяването на района и запазване на местната дива природа. Стигна се дотам, че самото съоръжение беше запалено, но щетите са малки.

Снимка: Tesla


0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Иванов ( преди 2 години )
    Немците се правят на сърдити и си връщат заради Фолксваген в Америка. Германия е най- индустриалната държава в Европа и в топ 5 на света. В Геермания работят хиляди и хиляди фабрики, в това число една от най- големите фабрики в света- BASF , Лудвигсхафен. Въпросната фабрика е по голяма от стеден български град - огромно съоражение. И е химическа. Представете си какво бълва във въздуха. Ама Тесла им е най-големия проблем. Немците са гениални инженери, но са олигофренясали отдавна.
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Q ( преди 2 години )
    В това сайтче няма да го прочетете - потърсете за новите колективни искове срещу VW в САЩ. Все пак смятам че завода трябваше да е в Чехия или Полша.
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    TSLA ( преди 2 години )
    Взимаш си апартамент с договорна ипотека и монтираш хладилник. Аз отивам в съда и си издействам 24h достъп до хладилника ти. Ok? Да, ще са отворени чарджърите и като изчакаш 4 тесли да напълнят с приоритет и като платиш едни 70 евра, няма да повториш. Който плаща, той поръчва музиката. Искаш станции, бецален 160 бона за 300 кВт двойна колонка Hypercharger с кабели с течно охлаждане, като това е цена без ДДС, без доставка и монтаж. Глобалната мрежа на Тесла струва милиарди. Много е лесно наготово
  • #3
    6 rate up comment 7 rate down comment
    Шарже ( преди 2 години )
    Не са така детинско прости нещата - "купуваш и монтираш". След време и ще ги принудят да отворят суперчарджърите за електромобили на други марки, по един или друг начин. И това ще се случи навсякъде - в ЕС, Китай и САЩ.
  • #2
    5 rate up comment 17 rate down comment
    Шарже ( преди 2 години )
    Важното е всяка марка да има собствена зарядна станция, несъвместима с останалите. Тая велика глупост със суперчарджъри само и единствено за Тесла не знам как е допусната.
  • #1
    3 rate up comment 17 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Голям праз, не знам дколкото достоверна е информацията, имаше постове, че земята е била дарена на общината и ще има нов запор, защото не е имала право да я продава