IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lamborghini се сбогува с Aventador със специална версия 

LP 780-4 Ultimae постига 780 конски сили и е най-мощният нехибриден модел на марката

След представянето на Lamborghini Aventador преди повече от десетилетие (през пролетта на 2011 година), италианският производител на суперколи най-накрая изпраща в почивка успешния си модел. И го прави със стил - с лансирането на версията Ultimae (от латински "последен), която е най-мощното нехибридно Ламбо в историята.


Lamborghini Aventador LP 780-4 Ultimae


Aventador Ultimae носи заводски код LP 780-4, което ще рече, че неговият атмосферен 6,5-литров V12 двигател доставя максимална мощност от 780 конски сили (при 8500 об/мин). това е с малко повече отколкото при SVJ, докато въртящият момент е еднакъв и при двете машини - 720 Нм при 6750 об/мин.

Теглото на финалния Aventador е само 1550 кг, което го прави с 25 кг по-лек от Aventador S, докато съотношението мощност:тегло е същото като при SVJ. Споменавайки SVJ, основната идея зад Ultimae е да има неговата изключителна динамика, но комбинирана с елегантния стил и луксозните нотки на Aventador S.


Lamborghini Aventador LP 780-4 Ultimae


Последният представител на гамата ще се предлага и като купе, и като роудстър, като ще разполага с 4 задвижващи и също толкова завиващи колела. От Lamborghini са се въздържали от използването на фиксирано задно крило като при Superveloce Jota и са го заменили с активно прибиращо се такова, с три предефинирани позиции, подобряващи динамиката и управлението при високи скорости.

Като заговорихме за скорости, купето Lamborghini Aventador Ultimae ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,8 секунди, а от 0 до 200 - за 8,7. Максималната скорост на модела е 335 км/ч, докато при роудстъра показателите са една идея по-слаби, заради по-тежкото купе (нарастването на килограмите е заради по-комплексния сгъваем покрив).


Lamborghini Aventador LP 780-4 Ultimae


Последният Aventador ще се предлага в 18 стандартни цвята с над 300 оттенъка, благодарение на фирмената програма за персонализация. Машината ще е с 20- и 21-инчови колела в разнообразни дизайни, както и със спирачни апарати в различни цветове. Интериорът ще е много подобен на този в Aventador S, като ще заложи на фини материи.

Lamborghini възнамерява да произведе 350 купета и 250 роудстъра от финалната серия, като всеки автомобил ще има табелка с уникален пореден номер. Това ще е и последният конвенционален модел на марката, като плановете са за хибридизация на моделната гама от 2024 година и лансирането на електромобил във втората половина на десетилетието. Към наследниците на Aventador и Huracan, както и към кросоувъра Urus, скоро ще се присъедини и четвърти модел.

Повече снимки на Lamborghini Aventador LP 780-4 Ultimae вижте в галерията:

0 от 500