IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Автомобили-зомбита продължават да се появят на пазара

Toyota и Lexus продадоха по една бройка от спрените Toyota FJ Cruiser и GS

Водещите производители публикуваха своите месечни и тримесечни отчети за продажбите за юни, като в тях могат да се открият доста любопитни подробности. Например – колко автомобила „зомби“ са продадени в последно време. Това са модели, които са появили преди доста време на пазара, съответно продажбите им се приключили, но те от време на време се пласират и като чисто нови.


Toyota FJ Cruiser


Обикновено в тези списъци начело са автомобили като Dodge Viper и Lexus LFA, които са били скрити от дилърите с надежда, че ще донесат по-голяма печалба. В случая Dodge е пласирал два чисто нови Viper през тази година, въпреки че продажбите на модела са прекратени през 2017 година. Lexus пък отчете последните три продажби на LFA през 2019 година.

Затова и по-интересно е положението с всъдехода Toyota FJ Cruiser (на снимката горе), който се превърна в култова класика, а продажбите му официално спряха преди 4 години. За тази година японците са продали една бройка от модела, като вероятно за него е платена сериозна сума.


Lexus GS


Същото важи и за Lexus, който е пласирал една бройка от GS от началото на 2021 година. Вярно е, че този модел не е толкова стар, колкото Toyota FJ Cruiser, но неговото производство беше спряно преди около година, като японският производител обяви, че тиражът му е изчерпан.

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    В България ( преди 2 години )
    Германски надценени талиги карат само комплексарите с пари за космически ремонти.По-здраво и сигурно от японското няма!
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    sameman ( преди 2 години )
    В случая става дума за скрити от дилърите автомобили. А ако не сте разбрали, са и продадени за по-голяма стойност от пазарната. FJ придоби култов статус и цените му вече се обърнаха нагоре. Както каза един автожурналист преди време в ревю за FJ - този автомобил просто изпревари времето си.
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 2 години )
    Това нищо не е - Крайслер още продават по някой Viper, а той е спрян толкова отдавна :-) Явно останали бройки в някой дилър
  • #5
    5 rate up comment 1 rate down comment
    До 3 ( преди 2 години )
    Съмнявам се в това което си писал, по принцип производителите в Европа унищожават или рециклират каквото могат от непродадените модели, след като излезе новия. Знам, че звучи логично да ги разпродадът но по-ниска цена примерно, но именно за това не го правят, защото клиентите ще чакат да излезе новия модел за да си купят евтино чисто нов вече спрения на по-ниска цена и няма да се продава добре новия. Именно, за да избегнат този парадокс, непродадените бройки се унищожават-рециклират
  • #4
    12 rate up comment 22 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Азиатските бо к лу ци никой не ги ще и залежават при дилърите. Супер дупер лексусите безславно ги спират от производство и се чудят какво да ги правят докато се намери някой ша раан да ги купи.
  • #3
    9 rate up comment 4 rate down comment
    До №2 ( преди 2 години )
    Твоето твърдение е абсолютно невярно. Може и някъде да се унищожават, но не е в цяла Европа. Във Франция, например със сигурност не е така, имало е нови автомобили продадени до 5 (пет) години след спиране от производство. Вярно, бройките са единични, но ги има
  • #2
    15 rate up comment 17 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ако не знаеш в Европа когато модела приключи, непродадените бройки се унищожават. Освен това никой европеец няма да чака да излезе нов модел и той да търси по стария модел и да дава повече пари за него. Разбирам да е култов модел от преди 30-40-50г. И останали само 20-30 бройки в света. Ама за модел спрян преди 1г. или 4г. Е направо смешно. Но трябва и малко акъл за да прозреш това, за теб е чудно, но за нормален човек е глупост.
  • #1
    17 rate up comment 21 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    фолцваген ауди и другите германски трошки не продават и една стара защото всичките им модели са стари и архаични.Японците самолети правят германчетата още не са се научили да правят хибрид.