IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford произвежда повече електрически Mustang, отколкото бензинови

Временно затруднение заради кризата с чипове или новата реалност настъпва?

Всеки месец Ford публикува на официалния си сайт информация за инвеститорите, като тя включва статистика на производството и продажбите. Последните документи показват любопитен факт - компанията произвежда повече електромобили Mustang Mach-E, отколкото бройки от стандартния Mustang.


Ford Mustang Mach-E


За първите 5 месеца на годината от конвейера на мексиканския завод са слезли 27 816 електрически кросоувъра. В същото време в завода във Флат Рок (Мичиган) да сглобени 26 089 купета и кабриолета. И макар да е символично, това събитие показва намеренията на Ford да превърне цялата си гама в електромобили.

Засега търсенето на традиционния модел все още е по-голямо - от началото на годината са продадени 29 264 единици (+1.5% повече от миналата година), докато за Mach-E са се намерили 10 510 купувачи. Това означава, че Mustang все още е популярен, независимо от възрастта си - сегашното поколение дебютира през 2014 година.


Ford Mustang


Всъщност, още от 2015 година легендарният модел е най-продаваният спортен автомобил в света, но и неговите резулати спадат. През 2019 година са продадени 102 090 бройки, а през 2020-а - 80 577. Пада и търсенето в САЩ - от 122 349 единици през 2015 година до 61 090 през миналата година.

Една от причините за по-голямото производство на Mach-E вероятно е и глобалният дефицит на микро-чипове. Заради него Ford предпочита да използва тези елементи за новите си продукти, сред които са още Bronco, Bronco Sport и F-150. Затова и през май в Мичиган не е произведен нито един Mustang, а от компанията посочват, че останалият им резерв от чипове е за по-малко от месец.

Снимки: Ford

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 2Нямаш проблем, просто накарай ЕК да махне огромното мито.
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Искам мустанг кабри, но електрически1 Хайде форд! Пуснахте 2.0 двигтел за Европа, ще се справите и с това :D.Ще е супер лятото!
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Xxx ( преди 2 години )
    Иаз бих си купил но неставали на газ
  • #2
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Как няма дя е най-продаван след като в щатите цените му са колкото на фиеста в Европа, я пуснете тук Мустанг (дори и с малкия двигател) за същите пари колкото е в САЩ пък чакайте да си купя корса.
  • #1
    2 rate up comment 8 rate down comment
    Гост ( преди 2 години )
    Тия се радват на гибелта си. Май не виждат по-далеч от носа си. Кой нормален човек ще избере електрически Форд, след като с абсолютно същата батерия и електромотор може да си вземе нещо немско или японско?