IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Норвегия може да въведат данъци на скъпите електромобили

Мярката ще засегне моделите, струващи повече от 60 000 евро

Представители на Международния валутен фонд (МВФ) смятат, че правителството на Норвегия трябва да въведе данъци върху скъпите електромобили. Ако властите в скандинавската държава приемат това предложение, то парите ще дойдат от собствениците на коли на Porsche, Jaguar, Mercedes-Benz, Audi и Tesla.


електромобили зареждане


Според икономисти, това ще намали натоварването върху бюджета и ще помогне да се компенсира част от разходите по стимулирането на търсенето на електромобили. В момента собствениците на коли на ток в Норвегия не плащат никакви данъци върху автомобилите си и това ясно си личи от продажбите.

През 2020 година около 54% от продажбата на нови модели се пада на електрически коли, което е световен рекорд. Проблемът е, че поддръжката на екологично чистите превозни средства от страна на властите струва доста скъпо - държавата не е получила данъци в размер на около 2 млрд. евро.

Ако бъде въведен подобен данък, той ще се отнася за електромобили, чиято цена е над 60 000 евро. Освен това се предлага да се субсидира бракуването на бензинови и дизелови автомобили при замяната им с електрически, а също така и да се увеличат данъци на колите с традиционни двигатели с вътрешно горене. Всички тези мерки ще повишат приходите в хазната и ще окажат благотворно влияние върху околната среда.

Снимка: Porsche

0 от 500
  • #17
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До15 ( преди 2 години )
    На баба ти хвърчилото електрическо ли е или е необходимост!?!
  • #16
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До15 ( преди 2 години )
    На баба ти хвърчилото!
  • #15
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Ще почнат да плащат - всички ще почнат да плащат и тогава ще почнат да се връщат и към малките бензинки и дизели, които са 2 до 3 пъти по-евтини. И пътни такси ще плащат и за паркиране ще плащат и за всичко ще си плащат електричарите - и данък на тока ще плащат даже, щото акцизите на горивата са значителен приход за всяко правителство и тези пари трябва да дойдат от някъде!
  • #14
    1 rate up comment 1 rate down comment
    TSLA ( преди 2 години )
    Евтино не. Безплатно. Със съответното оборудване (къща до река, ветрогенерация, фотопанели). Евтино не. Който иска да му е евтино, да кара велосипед. Автомобилът не е стока от първа необходимост. Електроенергията е.
  • #13
    3 rate up comment 3 rate down comment
    До 9 ( преди 2 години )
    Хайде да не си обясняваме ясни неща,а?Никой не ти говори какво става от днес за утре!Държавите НЯМА да се лишът от приходите от данъци и акцизи които вземат сега и НЯМАТ интерес от по-евтин автомобилен транспорт, защото и сега се чудят как да накарат хората да ползват обществен и да не се харчи все повече за строителство и поддръжка на пътища и паркинги!Електрическата мечта на повечето,особенно в БГ е свързана с еФтинУтУ ходИне на селУ - няма да ви е по-еФтуну!Запомнето го това!
  • #12
    1 rate up comment 1 rate down comment
    до колегата ( преди 2 години )
    Ами те всичките данъчни закони са на принципа , че няма да засегнат всички- още в Англия им казали , че данъци ще плащат само богатите, докато не започнали да ги събират и от бедните. Акцизите за алкохола са безбожни, ама нали ги плащат само които пия, така е и с горивата , и с все по-високите цени на ток и парно- ако не ползваш ще ти е без пари.
  • #11
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Споко ( преди 2 години )
    Когато електричките наближат 50% от автопарка, ще има данък за всички, не само на скъпите!Ще има акциз на домашните зарядни станции, на обществените зарядни станции, цената на електричеството като цяло ще скочи драстично!Имате нагледния пример - 2милр. евро спад в доходите в хазната само от данъци! А като се сметне акциза от горивата който все по малко влиза в хазната?! Няма кой да ви остави да карате евтино, наивници!!!
  • #10
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Хахаха, стига с тая мантра за опазването на околната среда - колко пъти ще вдигат данъците с това извинение?
  • #9
    7 rate up comment 2 rate down comment
    До 7 ( преди 2 години )
    Норвегия произвежда и много ток, зелен ток! Проблем ли е, като карат електрически коли?
  • #8
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Ееееее ( преди 2 години )
    Не попадат нито Модел 3, нито Модел У, нито ИД3, ИД4, Ениак и т. н. Така, че те пак ще са си без мито! Един Ениак, е колкото Октавия с по-високо оборудване! Данъка е по-нисък на ел. колите и се плащат по-малко пари при преминаването през камерите, които са по градовете! Така, че с ел. коли остава доста по-евтино! Ако се приеме, ще удари малка част от купувачите!