IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault получи обвинения за свой „Дизелгейт“

Френската марка ще трябва да плаща обезщетения и глоби

Компанията Renault официално е обвинена в измама на клиентите си относно нивата на вредни емисии на дизеловите си двигатели след съдебно разследване, стартирало през 2017 година. Според разследващите, производителят е инсталирал софтуер на своите дизелови модели, като с негова помощ се манипулират данните от тях. Засегнати са всички двигатели от поколения Евро-5 (2009-2011) и Евро-6B (2013-2017).


Renault


В отговор на твърденията, от Renault признаха, че дизеловите им превозни средства произвеждат повече емисии в реални условия в сравнение с резултатите от тестовете в лаборатория От компанията обаче са категорични, че това не се дължи на „устройство за измама“, а автомобилите от марката все още отговарят на всички разпоредби във Франция и в Европа.

„Renault не се опитва заблуди никого. Това, което се отнася за случилото се с Volkswagen, не е същото като за Renault. Ние нямаме манипулиращи устройства и никога не сме имали“, заяви главният инженер на компанията Жил Льо Борн.

Според него, разликите в обявените от производителя стойности и тези, които са установени в реални условия, се дължат на начините на измерване на вредните емисии. При стария стандарт NEDC разминаванията няма да бъдат същите, като при новия.

Френският производител допълни, че сега ще трябва да плати 20 млн. гаранция на съдебните власти, а отделно от това ще трябва да предостави гаранция за още 60 млн. евро, които ще отидат за покриване на разходите е за потенциални щети, глоби, обезщетение за загуби и други такси.


0 от 500