IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Някои държави обмислят данъци върху електромобилите

Новите такси ще направят колите на ток по-малко привлекателни

Въпреки преференциите, отделяни за стимулиране на прехода на електромобили, властите в някои държави вече обсъждат въвеждането на данъци за собствениците на такива превозни средства. Работата е там, че пътната инфраструктура се финансира и от данъци, в които е включена стойността на горивото. При електромобилите такива няма, но в същото време те се движат по същите пътища.


електромобили


На първо време, тази промяна ще засегне щата Тексас, където Републиканската партия вече е излязла с подобна инициатива. Нейните представители смятат, че собствениците на електромобили трябва да плащат същите данъци и такси за използване на пътищата, каквито и шофьорите на автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Нещо повече - вече е разработен законопроект, в който са посочени сроковете и сумите. Той предвижда, всеки притежател на електромобил годишно да плаща данък в размер на 190-240 долара, като при превишаване на годишен пробег от 14 500 км ще се наложи доплащане от още 150 долара.

В документа се посочва, че всяка година на територията на Тексас се движат около 300 000 превозни средства. Ако данъкът бъде въведен, то щатът ще получи допълнителни 37,8 млн. долара. При продължаващата електрификация тази цифра след 5 години ще достигне 135,6 млн. долара годишно. Ако законопроектът бъде одобрен, той ще влезе в сила още от 1 септември 2021 година.

Разбира се, предложението на републиканците си има противници. Организацията Plug in America вече се обяви срещу законопроекта, като нейният основен аргумент е, че замисленият данък е по-висок от този за бензинова кола. Освен това, собствениците на електромобили в 20 щата на САЩ плащат такса за регистрация, която варира от 50 до 200 долара.


0 от 500
  • #3
    19 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Казвал съм го и преди, но много еко-талибани си мислеха, че мантрата с ел. колите ще е вечна, Безплатен обяд няма. Държавата събира едни пари и няма да се откаже от тях. Прсото ще ги събира пак под една или друга форма.
  • #2
    19 rate up comment 2 rate down comment
    Гост ( преди 2 години )
    Добро утро. Рано или късно това ще стане, няма как иначе икономиката работи.
  • #1
    21 rate up comment 1 rate down comment
    112 ( преди 2 години )
    Много ясно че ще плащат, няма останалите да им подържат инфраструктурата.