IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota залага на ново мини за Европа

Благодарение на Aygo X японците се надяват да продават по 1.5 млн. автомобила на континента

Японският производител Toyota обяви, че серийната версия на концептуалния Aygo X ще се произвежда в завода в Колин (Чехия) заедно с модела Yaris. Двата автомобила ще разделят една и също версия - GA-B, на платформата Toyota New Global Architecture.


Toyota Aygo X


Компанията остава един от малкото производители, които ще останат в сегмента на мини-колите с двигател с вътрешно горене. Ford и Opel вече се отказаха от тези модели заради ниските печалби, докато други производители залагат на електрически версии в в отговор на регулаторния натиск за намаляване на емисиите на CO2.

Новото мини на Toyota заедно с Yaris и предстоящия Yaris Cross, който е на същата платформа GA-B ще позволи на японците да направят сериозни икономии на средства при производство. Автомобилът е разработен специално по вкуса на европейските потребители.

Пускането на малкия модел трябва да помогне на компанията да продава по 1,5 млн. автомобила годишно на европейските пазари, като в тях влиза и Русия. Тази цел трябва да бъде достигната през 2025 година, когато Toyota се надява да има пазарен дял от 7% на континента.

Серийната версия на Aygo X ще бъде показана по-късно тази година, като се очаква тя да получи името Aygo Cross. За това намеква и SUV-дизайна на минито, което се отличава от познатото Aygo по агресивния си външен вид и по-големия пътен просвет.

Японците подготвят и още един малък модел за Европа, като той ще бъде съвместна разработка с Mazda и ще има хибридно задвижване. В неговата основа ще бъде Yaris, а производството ще се осъществява в завода на Toyota в Кьолн.

Снимка: Toyota

0 от 500
  • #3
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Щирлиц ( преди 2 години )
    И пари да ми дават,няма да се снимам до тази грозотия.
  • #2
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Иван ( преди 2 години )
    Дизайнът е свеж, смел и оригинален, както на повечето нови автомобили на Тойота. Както CH-R, Yaris и RAV-4 - на едни (като мен) ще им хареса много, на други - не. За мен по-важното е, че събуждат емоция у всеки, било то позитивна или негативна. Предишния дизайн на Тойота беше скучен и ги купувахме само заради надеждността. Сега са надеждни, емоционални и не чак толкова скучни за каране.
  • #1
    10 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    определено изглежда свежо. Моля номер 1 да си з авре коментара на тъмно място достойно за неговото съществувание!!!