IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche си връща стари собственици?

Семействата Порше и Пиех са готови да купят акции на производителя на спортни коли

Семействата Порше и Пиех са готови да вземат директен дял в марката Porsche, чийто акционерен капитал сега е изцяло собственост на Volkswagen Group, съобщава Automotive News Europe.


Porsche Taycan


Ако това се случи, двете семейства ще се опита да си върнат поне част от контрола върху компанията, основана от Фердинанд Порше на 25 април 1931 г. В момента Porsche Automobil Holding SE притежава повече от половината от правата на глас и дял от 31.4% в групата на Volkswagen.

Според последните оценки, само марката Porsche струва между 45 и 90 млрд. евро, докато стойността на цялата VW Group е 135 млрд. Засега IPO (първоначално публично предлагане на акциите на компанията на фондовите пазари) не е сред приоритети на Volkswagen, но не е тайна, че то се обсъжда, като се проучват кандидатите.

През 2009 г. Porsche се провали при опита си да придобие Volkswagen и в крайна сметка се случи точно обратното - автомобилният гигант от Волфсбург стана собственик на спортната марка от Щутгарт. А семействата Порше и Пиех се превърнаха н най-влиятелните инвеститори.

Сега обаче те обмислят начин за придобиване на пряка собственост върху компанията, като не допуснат други инвеститори. Това ще стане след сложна схема, която предвижда придобиване на акции във Volkswagen, даващи право на глас. Те ще бъдат купени от управата на провинция Долна Саксония, която със своите 20% е сред основните инвеститори във VW Group.

Снимка: Porsche

0 от 500
  • #1
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Не е любов между марки, а вековно съперничество между две влиятелни фамилии, които на всичкото отгоре имат и кръвна връзка.