IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

21 неща, които изчезнаха от автомобилите ни

От смукача до вентилационното прозорче: днешните млади шофьори дори няма да ги разпознаят

Ако сте родени преди дигиталната ера, вероятно изпитвате лека завист към лекотата, с която младото поколение се оправя със смартфоните, компютрите и мистериозни нови неща като TikTok. Но ролите незабавно ще се разменят, когато синчето или внучето се сдобие с първата си кола - която по правило е на преклонна възраст. Работата е там, че последните две-три десетилетия заличиха много компоненти на автомобила, които преди това бяха неизменна част от него. Ето един списък на 20 такива неща, които днешните начинаещи шофьори дори няма да познаят, когато ги видят за първи път. Плюс едно, което скоро ще има същата съдба.
  
  
21 неща, които изчезнаха от автомобилите ни (ГАЛЕРИЯ):

 

0 от 500
  • #9
    22 rate up comment 27 rate down comment
    ИванчУ ( преди 2 години )
    Спонени от едни безвъзвратно отминали времена, в което межу другото няма нищо лошо. Карал съм полски фиат 126 на който стартера беше с жило и лостче до ръчната спирачка и смукача :). Карал съм трабант и вартбург с онези кривите бастуни за скоростите:), лада 2103 (демек жигула) и бяха с почти всички "екстри" описани в статията. Сега е забавно, но тези автомобили си бяха едни истински технически недоразумения :)
  • #8
    39 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    А помните ли ключ-масата. За младите ще кажа, че това беше бутон, с който се спираше тока в колата.
  • #7
    19 rate up comment 1 rate down comment
    Titflavi ( преди 2 години )
    Мили спомени, когато карах глоксовете 82г.Идва модата на олдтаймерите, така че тия,, джаджи,, няма да бъдат забравени!
  • #6
    31 rate up comment 2 rate down comment
    Александър ( преди 2 години )
    Още неща в допълнение:1. Превключване от дълги на къси светлини с крак, въздействайки на бутон на пода на автомобила, отляво на *** на съединителя.2. Превключване на мигачите с малък, къс лост, разположен централно на кормилната колона, зад волана. Москвич 407.3. Пепелник, въртящ се, разположен на централната конзола.И много други забравени вече джаджи...
  • #5
    9 rate up comment 11 rate down comment
    Щирлиц ( преди 2 години )
    АБС можете да си го пъхнете под възглавницата.
  • #4
    66 rate up comment 2 rate down comment
    Fury ( преди 2 години )
    Наистина, че гумените предпазни ленти отстрани и на броните са много практично нещо. Сега спреш на паркинг на хипермаркет и някой със замах отваря вратата в съседство и "храс". Броните пък издържаха на леки удари или в стената на гаража. Сега - докоснеш нещо и си ожулил боята!
  • #3
    43 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Бутон паркинг спирачка, как се отпуска ако ми падне акумулатора?
  • #2
    83 rate up comment 6 rate down comment
    148 ( преди 2 години )
    Бате,те си скубят веждите повече от жените,какво остава за V8 или нещо друго.... Такива гейши са ,че гумата за тях е марка Дюрекс,а маслото се маже на "ауспуха",и т.н. Нежният пол ли?За тях от край време,автомобилът е червен,зелен или бял.....и толкова :)
  • #1
    87 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Това да са им проблемите на днешните млади шофьори... те правилника не знаят.. Иначе да, никога няма и да узнаят откъде тази страст към колите (у по старите) и понеже им насаждат в главите само ЕКО глупсоти никога няма да разберат защо един 2.0 е по-добър от изпилен миксер, да не говорим за V8 и нагоре, как сърцето и пулса се сливат с оборотите..