IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да разберем дали двигателят харчи масло

Ето три начина за откриване на този сериозен проблем

Двигателят е сърцето на всеки автомобил и затова неговото състояние е много важно. Още повече, ремонтът на мотора винаги струва скъпо. А много често се случва, човек да си купи кола на старо, при която двигателят да е работил равномерно, без да издава шум и да има дим от ауспуха. В един момент обаче се оказва, че двигателят харчи много масло.


двигател разход на масло


Разбира се, това не пречи автомобилът да се кара още известно време, но тогава проблемите започват да се задълбочават. Налага се, например, да се премахне катализатора. Как обаче човек може да разбере, дали двигателят харчи масло и да си спести покупката на такъв автомобил?

Има няколко начина, като идеалният е купувачът да присъства лично на стартирането на двигателя след продължителен престои. Когато автомобилът запали, от ауспуха може да излезе известно количество сив дим. След това газовете ще станат безцветни, но това е сигнал, че двигателят на тази кола харчи масло.


двигател разход на масло


Вторият способ е да се отвори капачката, през която се сипва масло в двигателя. Прокарване пръст през гърловината и ако той е чист след това, значи всичко е наред. Ако обаче по пръста останат следи от нагар, почти сигурно с двигателя има проблем.

За третия начин са нужни двама души -.единият сяда зад волана и стартира двигателя, а другият наблюдава тръбата на ауспуха. Този на шофьорската седалка дава газ до 3000 оборота и ги поддържа в продължение на 30 секунди, след което натиска педала до край. В този момент може от ауспуха да изскочи кълбо сив дим, което ще покаже, че моторът си харчи повече масло.


0 от 500
  • #7
    10 rate up comment 3 rate down comment
    sameman ( преди 2 години )
    Ако бръкнеш с щеката и няма никой - харчи 100%
  • #6
    6 rate up comment 2 rate down comment
    2012 ( преди 2 години )
    Ще хапна бобена яхния и ще гледам какво ще излезе от ауспуха :)
  • #5
    14 rate up comment 4 rate down comment
    Майстор ( преди 2 години )
    Веднага се разбира като се бръкне в ауспуха на бензинова кола, ако е черен значи гори. Аусуха на бензинов трябва да е чист. Въпреки това доста хитреци се навъдиха и чистят ауспусите преди продажба и единствения начин да се хване, както и най-сигурния се нарича ГАЗ АНАЛИЗАТОР.
  • #4
    14 rate up comment 2 rate down comment
    Фен ( преди 2 години )
    А някои от време на време поглеждат какво показва щеката на маслото ...
  • #3
    26 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ами как да разберете - ако колата ви е ВАГ и е с бензинов мотор, то вероятно харчи. Съответно в книжката пише да се долива на 1000км.
  • #2
    9 rate up comment 7 rate down comment
    Вин ( преди 2 години )
    За Рено мога да говоря лично, понеже имам от осем години Туинго (купено ново) и харчи точно нула, 0, дето масло на 74 000 км. Но скоро един приятел си взе Рав 2012г, уж на 200 000 км. и при първата ексглокзия из страна долял 3 л. за 800 км. Едва ли ме лъже за набутвацията си!
  • #1
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Пепи Шекера ... ( преди 2 години )
    споделя неудачиите си с рено.