IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кръгово кръстовище потресе американците

Вижте какъв хаос предизвиква това непознато за местните хора транспортно решение (ВИДЕО)

Съединените щати са първата страна в света, където автомобилите стават наистина масови. Днес по американските шосета се движат 279.1 милиона коли, и тамошните шофьори обикновено не страдат от липса на опит. Но има и изключения, като например това новопостроено кръгово кръстовище в източната част на щата Кентъки, което буквало взе акъла на местните жители.
 
 
 
  
   
Работата е там, че така характерните за Европа кръгови кръстовища са много голяма рядкост отвъд океана. По данни на щатския пътен институт в цялата огромна страна има само около 7100 такива, и те са съсредоточени почти изцяло в североизточната част на страната.

Има и друг проблем - във вътрешността на САЩ рядко е валидно дори правилото за предимство на дясностоящия. В повечето щати вместо него на регулираните кръстовища с предимство е онзи, който е стигнал кръстовището пръв.

Това обяснява тоталния хаос, причинен от новото кръгово в Кентъки. На видеото, качено от потребителя EVOSexyBeast в Reddit, добре се вижда какво объркване цари - мнозина минават в насрещното, за да завият наляво, други - за да продължат направо. Източната част на Кентъки е предимно селски местности, с малки населени места, и хората явно не са свикнали с подобни решения за трафика.
   
 

 

0 от 500
  • #3
    5 rate up comment 14 rate down comment
    до 1 ( преди 2 години )
    Аз съм се сблъсквал с това предимство на първия в Невада и си работи съвсем добре. Особено за по-слабо натоварени пътища. А като цяло за толкова добре обмислена и лесна за ползване пътна мрежа като в САЩ, Европа може само да си мечтае, за съжаление
  • #2
    17 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    1 - кръговото е вид кръстовище и правилото за всяко едно кръстовище е, че ако няма указание със знак е предимство на дясностоящия.Париж, кръговото на Триумфалната Арка е с 5 или 6 платна, вливат се няколко артерии (3-лентови), и е с предимство на дясностоящия. И се спазва!
  • #1
    17 rate up comment 19 rate down comment
    хахах ( преди 2 години )
    Абсолютни *** са тия американци. Кръговото кръстовище е доказано в цял свят като най безопасната, проста и интуитивна система за организиране на движението.Има само едно единствено правило и то че този който е навлязъл в кръговото е с предимство. Просто и ясно.