IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Властите в Беларус забраниха продажбите на Skoda

Причината е в отказа на чешката компания да спонсорира световно първенство

Правителството на Беларус забрани вноса и продажбите на територията на страната на автомобили на чешкия производител Skoda Auto. Това става с решение на Министерския съвет на страната, като засяга още две компании от други сектори - Liqui Moly и Beiersdorf. Официално посочената причина за забраната е "защита на националните интереси, като се отчитат не дружеското отношение към народа на Беларус".


Skoda Rapid


Както е известно, през август миналата година в страната бяха проведени избори за президент, като за победител в тях беше обявен досегашният държавен глава Александър Лукашенко. Решението на Централната избирателната комисия предизвика вълна от митинги, които бяха потушени със сила от властите.

През пролетта на 2021 година в Беларус трябваше да се състои световно първенство по хокей, но един от основните спонсори - компанията за козметика Nivea, отказа да подкрепи турнира, като се обяви категорично срещу всички форми на дискриминация и насилие. Тази позиция беше последвана и от други партньора на първенството - Skoda Auto и Liqui Moly, което стана и причина световната федерация по хокей да лиши Минск от домакинство на шампионата.


Skoda Kodiaq


В отговор на това властите в Беларус забраниха вноса на стоки от посочените производители, както и продажбата на техните стоки, които вече се намират на територията на страната. Санкцията ще действа 6 месеца, като за този период автомобилите на Skoda ще останат в складовете на представителите на марката.

Това едва ли ще повлия кой знае колко на общите продажби на Skoda в бившата съветска република. През 2020 година чешката компания реализира 3682 автомобила в страната, което е шести резултат сред марките. Освен това, жителите на Беларус могат да си купят свободно коли на Skoda от съседна Русия.

Снимки: Skoda

0 от 500
  • #11
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Като добавка към отговора за Попов,за 2019г. са продадени 88 хиляди Шкоди в Русия,което и отрежда 3 място в класацията за Европа,а в страни със средна класа Италия,Швейцария и т.н.тази бройка е значително по-малко.Преди да пишеш се информирай поне това можеш мисля да направиш.
  • #10
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 11,виж преди да пишеш колко коли от моделите на Шкода се продават в Русия и тогава ръси тъпизми.И там най-добре си има средна класа,а това че ти незнаеш си е твой проблем,а руският пазар еапетитен за всеки автопроизводител. Между другото там се търсят доста от модела Кодиак и то в средните и високи нива,но ти си стой в неведение.
  • #9
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 5 ако такива като мен бяха повече "сладур" мамин глупавичак,щяхме да сме като Швейцария на балканите,а не да лижем нечий *** и да сме *** и да скачема като циркови кученца. За съжаление такава порода като моята е на изчезване,която мисли за благосъстоянието на народа и не се съобразява със силните на деня.,защото деня се променя и всеки ден е различен,както и света.Такива като теб са болшинство и затова сме на това ниво под дъното на блатотои сме парцала за всички.
  • #8
    2 rate up comment 5 rate down comment
    propov ( преди 2 години )
    Тук някакъв надолу се е изцепил, че без пазара в Русия за Шкода щяло да бъде фатално! За БМВ , Мерцедес и Алуди - вероятно. Щоте са любими на криминалният контингент. Но кой в Русия купува кола за средната класа? Никой, щото няма такава хаха!
  • #7
    4 rate up comment 0 rate down comment
    До 3 ( преди 2 години )
    За тебе незнам но аз като съм ги нямал тия карти,пещерняк не съм бил.При тебе може да е било различно:))))
  • #6
    5 rate up comment 9 rate down comment
    Applause ( преди 2 години )
    Да спират MasterCard и Visa, викаш... да не са луди да изгубят тоя пазар.Всяка трансакция се плаща и никой не би си го причинил, да изгуби толкова пари.Друга ще е ситуацията, ако самите руснаци забранят тези плащания.Който иска да дере кожи на техния пазар, ще трябва да ползва тяхната система и да дели пая с някоя руска банка.Китайците вече дигитлизираха юана, махнат ли хартията, ще имат тоталенконтол.Как ще се финансират Навални-тата... не знам.
  • #5
    21 rate up comment 2 rate down comment
    Салют ( преди 2 години )
    Да се обърнат към ИЖ еле па Москвич за спонсорство! Хахахаххаха
  • #4
    6 rate up comment 14 rate down comment
    Онзи ( преди 2 години )
    А в демократична България колко нови шкоди се продоват на година??
  • #3
    24 rate up comment 3 rate down comment
    R ( преди 2 години )
    До анонимник 2: цялата ви работа е такава - а пък аз ще кажа на бате на те набие.смешковци, щели да забранят шкода в Русия, защото те не платили рекет на бедните братовчеди от Беларус. Ей заради такива недоразумения, като теб сме на това ниво.
  • #2
    28 rate up comment 3 rate down comment
    wrangler ( преди 2 години )
    Боли ги фара от ВАГ груп че са им ограничили продажбите с 0.00005%