IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Властите в Беларус забраниха продажбите на Skoda

Причината е в отказа на чешката компания да спонсорира световно първенство

Правителството на Беларус забрани вноса и продажбите на територията на страната на автомобили на чешкия производител Skoda Auto. Това става с решение на Министерския съвет на страната, като засяга още две компании от други сектори - Liqui Moly и Beiersdorf. Официално посочената причина за забраната е "защита на националните интереси, като се отчитат не дружеското отношение към народа на Беларус".


Skoda Rapid


Както е известно, през август миналата година в страната бяха проведени избори за президент, като за победител в тях беше обявен досегашният държавен глава Александър Лукашенко. Решението на Централната избирателната комисия предизвика вълна от митинги, които бяха потушени със сила от властите.

През пролетта на 2021 година в Беларус трябваше да се състои световно първенство по хокей, но един от основните спонсори - компанията за козметика Nivea, отказа да подкрепи турнира, като се обяви категорично срещу всички форми на дискриминация и насилие. Тази позиция беше последвана и от други партньора на първенството - Skoda Auto и Liqui Moly, което стана и причина световната федерация по хокей да лиши Минск от домакинство на шампионата.


Skoda Kodiaq


В отговор на това властите в Беларус забраниха вноса на стоки от посочените производители, както и продажбата на техните стоки, които вече се намират на територията на страната. Санкцията ще действа 6 месеца, като за този период автомобилите на Skoda ще останат в складовете на представителите на марката.

Това едва ли ще повлия кой знае колко на общите продажби на Skoda в бившата съветска република. През 2020 година чешката компания реализира 3682 автомобила в страната, което е шести резултат сред марките. Освен това, жителите на Беларус могат да си купят свободно коли на Skoda от съседна Русия.

Снимки: Skoda

0 от 500
  • #1
    16 rate up comment 34 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ето това са реални санкций,а що се отнася до купуването от Русия,мисля че и там могат да им секнат продажбите и Шкодата да престане и в Русия да се продава. Руснаците могат и без Шкода,но обратното ще е фатално.И само да вметна до долния не е комунистическа монархия нито в Беларус нито в Русия а защита на сигурността и авторитета,иначе стваша ***.