IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota Corolla става хот-хеч с 300 коня

Версията GR ще получи 3-цилиндровия мотор от Yaris

Най-популярният автомобил в света - Toyota Corolla, ще получи версия, разработена от спортното подразделение на компанията Gazoo Racing, съобщава японското издание CarSensor.


Toyota Corolla


Компанията вече пусна на пазара тривратия Yaris GR, а сега е на път да повтори същата рецепта с Corolla с пет врати. За основа ще бъде взета версия Sport на сегашното поколение на модела. Тя ще получи същия двигател - 3-цилиндров с обем 1,6 литра, който при Yaris GR развива 272 к.с. За новия хот-хеч на Toyota неговата мощност ще бъде увеличена на 300 к.с., като и тук той ще се съчетава с 6-степенна механична скоростна кутия.

Бъдещата Corolla GR ще има по-агресивен външен вид с разширени калници и вентилационни отвори на капака за допълнително охлаждане на двигателя. Промени вероятно ще има и в интериора, но те ще бъдат малко и ще включват само допълнителни спортни елементи.


Toyota Corolla


Очаква се, че новият хот-хеч на Toyota ще получи и системата за задвижване на четирите кола GR-Four, която се поставя и на GR Yaris. В нормален режим тя разпределя въртящия момент 60:40 между двете оси, в спортен режим - 30:70, а в режим Track (писта) - 50:50. Ускорението от 0 до 100 км/ч ще отнема около 5,5 секунди, а максималната скорост ще бъде ограничена по електронен път на 230 км/ч.

Най-мощната версия на Corolla ще дебютира на японският пазар през пролетта на 2022 година, като няколко месеца по-късно ще стартират и продажбите в САЩ. Премиерата за Европа е планирана за 2023 година.

Снимки: Toyota

0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Трицилиндровите двигатели с нищо не отстъпват на 4 цилиндровите. Нито са по малко надеждни нито по малко "балансирнани" нито пък звучат лошо.. Даже имат по спортен звук. Специално двигателя които направиха от Toyota 1.6 литра е много добър и вероятно в бъдеще ще се ползва като платформа и за други модели и хибриди.
  • #4
    3 rate up comment 10 rate down comment
    Хаха ( преди 2 години )
    Ще падна от смях. Що направо не сложат едноцилиндров двигател? С тея 3 цилиндъра 1,6 ще го напъна в германия от хановер до берлин и ще и изтекат водите. Всичките и чорби ще се обединят в една слузеста смес с вид на п*ича мъзга. Стават смешни с тея малолитражни астматици вече.
  • #3
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Car guy ( преди 2 години )
    Съгласен съм за 4-цилиндровите, но поне в този случай можем да сме спокойни. Щом е на Тойота, значи ще е измислен, а не като недоразуменията на фиат, за които споменаваш или на Форд примерно 3-цилиндровите.
  • #2
    7 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Е.б.а.си поне оставете 4 цилиндрвите балансирни двигатели, не го ли разбрахте, 3 е хубаво само в леглото с 2 мадами. Преминете директно на е.електрички, фиат дори преди годинисе опитаха 2-цилндрови twin turbo нещо си да правт.
  • #1
    9 rate up comment 5 rate down comment
    FarAwayMan ( преди 2 години )
    Hot hatch с 3-цилиндорв двигател? Интересно. Предполагам, че следващия hot hatch на Тойота ще бъде с двутактов двигател от Ямаха или Кавазаки. :)