IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

САЩ се отказват от конвенционалните двигатели до 2035 година

Все повече губернатори натискат Байдън за забрана на традиционните горива

Дали треската за "черно злато" в САЩ е на път да приключи? Дали американските шофьори, свикнали да плащат дребни суми за галон бензин ще трябва да минат на електромобили? Нещата, колкото и нелогични да ви се струват, може да отидат и в тази (не съвсем) неочаквана посока.


сащ двг
Ще изчезнат ли големите пикапи с чудовищен разход? снимка: Motor1.com

Все още не е решено, но вече има сериозни планове Америка да се откаже от традиционните двигатели с вътрешно горене до 2035 година. Това разкриват от Ройтерс, като се позовават на писмо на редица губернатори на отделни щати до президента Джо Байдън.

Управителите на Калифорния (един от щатите радетели за преминаването към екологична мобилност), Масачузетс, Северна Каролина, Ню Йорк, Кънектикът, Хаваи, Мейн, Ню Джързи, Ню Мексико, Вашингтон (където вече приеха забрана на ДВГ) и Роуд Айлънд притискат Байдън да вземе мерки за изключването на леките и лекотоварните автомобили с конвенционални двигатели от транспортния микс на САЩ не по-късно от 2035 година.

Според губернаторите, трябва да се състави ясен план със сериозни стъпки, който да направи така, че всички продавани в САЩ автомобили след 2035 година да са само с нулеви емисии. Целта е въздухът да стане по-чист, както и да могат да се създадат нови мащабни инфраструктурни проекти, свързани с екологията.


джо байдън


Но това далеч не е всичко. Натискът от отделните щати към администрацията на Байдън цели също забраната на двигатели с вътрешно горене при лекотоварните и среднотежките работни автомобили до 2045 година.

Амбициозният мегаплан на Джо Байдън за възстановяване на САЩ след коронакризата, на стойност над 2 трилиона долара, предвижда близо 174 милиарда долара инвестиции в електрифицираната мобилност. Президентът сериозно залага на използване на електромобилите, които, по данни на Ройтерс, към момента съставят около 2% от общия автопарк на страната.

Писмото на дванадесетте губернатора, следва това, което вече бе решено самостоятелно от Калифорния  и Вашингтон (край на ДВГ през 2030/2035 г.), както и решенията на редица автомобилни производители (включително американски) да се откажат от конвенционалните задвижвания до края на настоящото, или средата на следващото десетилетие.

0 от 500
  • #3
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Е, тоя президен я изкара мандата я не, а следващия, като нищо може да отмени. Също като 3 - като изклюим няколко богати краибрежни щати, незнам как ще обяснят на ред-нек-а да взме "тесла" вместо F-150 (Heavy Duty)Дори в Европа, гласността идва, предимно от няколко големи града, извън тях ел. мобилност не е на мода
  • #2
    1 rate up comment 2 rate down comment
    SiolEn ( преди 2 години )
    И от къде толкова литий ?
  • #1
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    USA близо 174 милиарда долара инвестиции, BG 0/да се чете зеро/. Ай честити чипове.