IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche разкри как ще спасява двигателя с вътрешно горене

Германската компания работи върху различни екологични горива

През последните години Porsche се превърна в основен играч на пазара на електромобили благодарение на модела си Taycan, но няма намерение да се откаже от двигателите с вътрешно горене. Затова компанията се фокусира върху разработката на възобновяеми, нисковъглеродни и синтетични горива.


Porsche горива


Като цяло тенденцията в световната автомобилна индустрия е насочена към преминаването на електрически превозни средства, но все още има огромен брой поклонници на двигателите с вътрешно горене. Именно заради тях германският производител работи усилено в още едно направление, като първите резултати вече са налице.

Любопитното е, че Porsche инвестира в тези проекти част от печалбата от продажбите на Taycan, които непрекъснато се увеличават. Идеята на компанията е с помощта на новите горива, които ще бъдат напълно екологични, да запази в гамата си модели като 911. За него вече беше обявено, че ще бъде последният модел на марката, който ще получи електрическо задвижване.


Porsche горива


Още преди няколко годи Porsche стартира проектa Haru Oni, в който участват Siemens Energy и няколко други компании. Името обозначава първата в света интегрирана, търговска инсталация в индустриален мащаб, която ще произвежда екологично чисти горива. Заводът е разположен в южната част на Чили, като работи с вятърни турбини. Идеята е ясна - екологичните горива трябва да се добиват по безопасен за природата начин.

Компанията вече обяви, че в пилотната фаза още през 2022 година ще бъдат произведени около 34 342 галона (130 000 литра) от новото гориво. В две следващи фази се предвижда капацитетът да се увеличи до около 14,5 милиона галона (55 милиона литра) на година до 2024 година и около 145 милиона галона (550 милиона литра) до 2026 година.


Porsche горива


Първоначално екологичното гориво ще се използва в малки проекти, които включват захранване служебните коли на Porsche Experience Centres, както и някои от спортните шампионите, организирани от автомобилния производител. Компанията ще тества нова си разработка Esso Renewable Racing Fuel в състезателните серии Porsche Mobil 1 Supercup 2021 и 2022.

Засега от Porsche разкриват, че новото гориво, произведено в Чили, е с 85% по-ниски вредни емисии в сравнение със стандартния бензин. Според компанията, при масово производство намалението ще бъде по-малко - около 70%, но и това изглежда като доста сериозен показател.

Снимки: Porsche

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Да ( преди 2 години )
    Останал е някой със здрав разум все още!Всички трябваше да работят в тази насока!Няма как от днес за утре всички да преминат на елктрички!Скъпи, малък пробег, липса на инфраструктура,липса на достатъчно екологични източници на ток.!Масовата подмяна на съществуващия автопарк ще доведе до огромен въглероден отпечатък върху планетата който няма да се компенсира от 100г ползване на електрички!Екологично гориво за съществуващия автопарк е най-добре от екологична гледна точка.Всичко друго е политика!
  • #4
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Porsche от доста време работят върху синтетично гориво и аз мисля, че тоя вариант е по-добър от електричките със скъпи и несигурни батерии!
  • #3
    6 rate up comment 4 rate down comment
    1 ( преди 2 години )
    А ха ха ха.Така преминава световната слава.Дизел от гуано на лами и пингвини.Нищо реклама да става.
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Смех ( преди 2 години )
    Когато си *** мъката е голяма
  • #1
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Супер ( преди 2 години )
    900 лв резервоара, ръчки, кеф и само с две зареждания стигаш сините вълни :D