IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

15 коли, които е по-изгодно да купиш на старо, отколкото нови

Премиум-моделите губят повече от цената си след година експлоатация

Новите автомобили продължават да са недостижими мечта за много хора и от това печели пазарът на употребявани коли. А на него най-изгодните сделки са при премиум-моделите, показва проучване на експертите от iSeeCars. Те са проучили 2,6 млн. продажби на превозни средства, извършени между август 2020 и март 2021 година. Самите автомобили в тези сделки са произведени през 2019 или 2020 година.

Проучването показва, че 7 от общо 15 коли, които си заслужават да бъдат купени на една година, са от луксозния сегмент. Изданието уточнява, че това не са най-евтините употребявани автомобили на пазара, но именно при тях факторът амортизация нанася най-сериозен удар, което ги прави много по-достъпни отколкото като чисто нови.

15 автомобила, които е по-изгодно да купиш на старо (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500
  • #10
    10 rate up comment 2 rate down comment
    не точно ( преди 3 години )
    Тези изичсления са по ценови листи. Всъщност много от производителите, особено Премиум, правят големи отстъпки от цената по ценова листа. Ако колата е на склад, още повече. На 5-та серия последно като питах, преди фейслифта, правеха 25% на поръчкова кола, а на склад колите бяха с 30-32%.
  • #9
    8 rate up comment 11 rate down comment
    Корки Бучек ( преди 3 години )
    То пък като вземеш"американка", зарадиразлики в двигател и ходова част(почти 100% сигурно) и се почва едно ходене по майстори, магазини, мъки и т.н. и т.н.
  • #8
    10 rate up comment 3 rate down comment
    bmw 550d ( преди 3 години )
    Еми 5та серия губи много стойност, защото се минават големи км с нея. В немското мобиле има коли по 100хил км. на 1-2 години.
  • #7
    18 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Всяка кола е по-изгодна на старо след 2-рата година. Не само от цената се пести, а и от каско. Ако цена нов е 100 хил., за първите 2 г. каското е около 9250 лв. За следващите 2 е 6250, т.е. 3000 лв. спестяване. А след 3-тата година няма ремонт, който да струва по-скъпо от спестените средства.
  • #6
    18 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 3 години )
    В Щатите може и така да стоят нещата, но това няма нищо общо с положението в Европа. Тук и новите коли са доста по-скъпи и употребяваните също. Не случайно много хора внасят коли от Северна Америка. При някои модели на вторичните пазар разликата е направо потресаваща и абсолютно си заслужава цялата разправия по вноса. За по-малко пари получаваш по-нова кола, често с най-високо ниво на оборудване и по-мощен двигател.
  • #5
    18 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 3 години )
    Поредна статия, която няма връзка с Европа, а за България съвсем. Това е за задокеанския пазар, който явно силно вълнува редакцията. Не само моделите, а и цените са други там. Ама то по-лесно се препивса, отколкото да се мисли.
  • #4
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Б ( преди 3 години )
    Хвали старото,карай новото.Но то,новото е химера за много българи.
  • #3
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Директора ( преди 3 години )
    Не разбирам как цената пада с 30% след първата година и това са 9000 хил. долара?!? Нима нов струва 27 000 хил.?
  • #2
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Факт! ( преди 3 години )
    Само азиатски *** а то тая класация била американска.
  • #1
    18 rate up comment 0 rate down comment
    none ( преди 3 години )
    В Европа, поради увеличението на цените на новите автомобили последните 3 години, тези разлики са драстично по-малки (особено при масовите модели, при премумите нямам наблюдения) и даже се стига до абсурда автомобил 2017, който началото на 2020 се продаваше на 26К лв. в момента (вече 2021) струва над 30К лв. (т.е. колата е с 1 година по-стара но цената й се е повишила, понеже и цената на новата се е повишила). В момента единствено изгодни оферти има при автомобили върнати на лизингодателите.